Allerhande 30 jaar cover

Ik had mijn langgekoesterde droomjob: een paar maanden was ik freelance culinair redacteur bij Allerhande. Niet voor een gewoon nummer, nee, voor het super speciale jubileumnummer 30 jaar Allerhande, met het heerlijke thema: taart!

Allerhande 30 jaar tompouce

Lezers van het grootste culinaire tijdschrift van ons land waren gevraagd om hun favoriete recept in te sturen. Daarop kwam een overweldigende respons met heerlijke zoetigheden voorzien van persoonlijke en soms ontroerende verhalen. En daar werd een selectie van taarten uit gemaakt, heel lastig! Want in het nummer moest een fijne mix komen van smaken, soorten, ingrediënten, kleur & looks, bereidingen, moeilijkheidsgraad etc. Ik kan je vertellen, dat was een soort hogere taartenwiskunde.

Allerhande 30 jaar kokos

Nadat de grove selectie er was en de inzenders benaderd waren dat ze door de eerste ronde heen waren begon het grote recepten testen. Man, dat was een hele klus waar we, de testkoks en de complete redactie, een flinke tijd zoet mee waren. Want na iedere bakinspanning werd het resultaat kritisch beoordeeld op smaak, kleur, structuur, haalbaarheid, etc. Dan werd het recept herschreven en opnieuw getest. De meeste taarten zijn 3 keer gemaakt, maar sommige wel 5 keer om het echt goed te krijgen. In het begin werd iedereen heel blij op de redactie als er weer geproefd moest worden, maar na paar weken was het… ‘Nee niet weer taart hè. Ik moet nog in mijn bikini passen deze zomer hoor!’

Allerhande 30 jaar brownies

Smaak en bereiding is één ding, maar alles moet er op beeld uit ook super uit zien natuurlijk. Samen met de beeldredactie, die de fotograaf, stylisten en foodstylisten aanstuurt, hadden we regelmatig overleg om te kijken hoe iedere taart het mooiste op de foto kon komen. Dan hadden we het er over welke suikerbom in een vierkante vorm in plaats van een ronde gemaakt kon worden, of welke taart juist beter aangesneden kon worden omdat de binnenkant zo mooi is, of hoe kunnen we de versiering anders doen dat het wat spannender oogt. Iedere taart werd helemaal onder de loep genomen als een eetbare Mona Lisa.

Allerhande 30 jaar chocoladetaart

Er komt zoveel bij kijken, bij het maken van zo’n nummer. Wat ik nu vertel is nog maar het topje van de ijstaartberg. Want door heel, heel veel mensen is er met plezier & liefde aan dit nummer gewerkt, net als ik dat heb gedaan. Maar alle lof gaat natuurlijk naar de lezers die hun favoriete recepten hebben ingestuurd om te delen met iedereen, zij maken deze editie echt tot een speciaal feestnummer!

Allerhande 30 jaar perentaart

En mijn favoriete taart? Vandaag de smeuïge hazelnootlaagjestaart met koffiecrème, morgen de spannende sesam kardemomcake en overmorgen de frisse citroentaartjes. Oftewel, ik ben niet zo’n held in kiezen, het is allemaal super lekker. Dus hup, ik duik de keuken in om taart te bakken en te vieren dat het een heel mooi nummer is geworden, waar ik aan mee heb mogen werken!