carrot cake

De combinatie van een kleffe, kruidige cake met bovenop een frisse, romige topping. Man, wat vind ik dat een lekkere combi! En met deze hoeveelheid eet je niet 1 dag deze super traktatie, maar zeker wel 3 dagen. Zo lang blijft ie namelijk heerlijk, dus echt een van mijn favoriete baksels!
Mooie is ook dat het totaal niet moeilijk is om de cake te maken. Enige is dat je wel even bezig bent om alle ingrediënten af te wegen en voor te bereiden (vooral de wortel raspen, als je net als ik dat met een handraspje doet). Dit is namelijk de truc bij deze cake: dat je de ingrediënten klaarzet zodat je daarna in mum van tijd alles door elkaar mixt en in de oven zet. Have fun!

400 g lichte basterdsuiker
275 ml biologische zonnebloemolie
4 biologische eieren
600 g biologische winterwortel, grof geraspt
200 g biologische rozijnen
175 g walnoten, grof gehakt
350 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
1½ el kaneel
½ nootmuskaatnoot, fijn geraspt
1 el gemalen gember
rasp van 1 schoongeboende biologische sinaasappel
200 g mascarpone
200 g mon chou
rasp van 1 schoongeboende biologische sinaasappel
85 g poedersuiker
100 g geraspte wortel uit de supermarkt (omdat het van die mooie sprietjes zijn)
rechthoekige bakvorm 30×20 cm en 6 cm hoog, bekleed met bakpapier

Zet alle afgewogen ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 150 ºC.
Mix in een grote beslagkom suiker, olie en eieren met een handmixer in 5 minuten tot een luchtig en lichtgeel geheel. Spatel er rustig de wortel, rozijnen en walnoten door.
Zeef het bakmeel en roer er de bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, gember, sinaasappelrasp en een snuf zout door. Spatel het bakmeelmengsel door de rest van het beslag en meng alles goed door elkaar. Schenk het beslag in de vorm. Bak de carrot cake in 1 uur in het midden van de oven gaar. Controleer op gaarheid door een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Als deze er droog uit komt is de cake gaar. Haal de cake uit de oven en laat in ongeveer 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
Roer met een vork de mascarpone en mon chou los en goed door elkaar. Meng er vervolgens de citroenrasp en poedersuiker door. Bestrijk de bovenkant van de cake met het roommengsel. Snijd de carrot cake in 20 stukken en versier ieder stuk met een plukje wortelrasp.