{fotografie SaskiaLelieveld.com}

Wist je dat gele courgette net zo smaakt als de groene? Deze kan je ook heel goed rauw in een salade eten en kleurt ook nog eens leuk. Met de grapefruit en gamba’s is dit een heerlijk frisse salade geworden om in de zomer van te genieten.
Ik bedacht dit recept voor in WoonStore magazine, in opdracht van Im:press:t en deed ook de foodstyling.

Lunch- of voorgerecht, 4 personen
– 1 groene courgette
– 1 gele courgette
– 2 rode grapefruits
– ½ sjalotje
– 4 eetlepels olijfolie
– 350 g voorgekookte hele gamba’s
– 1 handje platte peterselie, grof gehakt
– 60 g rucola
– 1 rijpe avocado

Halveer de courgettes over de lengte en schaaf met een kaasschaaf de courgettes in lange dunne linten. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de grapefruits. Snijd het vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp het sap uit de achtergebleven vliesjes en vang op in een kommetje.
Snipper het sjalotje heel fijn. Maak een dressing met het grapefruitsap, sjalotje, olijfolie en breng op smaak met flink wat peper en zout. Meng de dressing in een grote schaal door de courgettelinten, grapefruitpartjes, gamba’s en de peterselie en laat 10 minuten staan zodat de smaken goed intrekken.
Schep er vlak voor het serveren de rucola door en serveer de salade over een grote schaal. Maak de avocado schoon, snijd in plakjes en verdeel over de salade. Bestrooi met nog wat grof zeezout en peper. Lekker met stoer olijvenbrood, grasboter en prachtig roze Himalaya zout. Een frisse rosé erbij maakt het feestje compleet.

Tips:
– Ook lekker als salade tijdens een picknick
– Voeg wat pasta toe en je hebt een heerlijk hoofdgerecht.
– Geen gekookte gamba’s gevonden? Gamba’s koken is heel makkelijk: doe per keer een kleine portie ongekookte gamba’s in een pan met kokend water. Als de gamba’s boven komen drijven zijn ze gaar.