Onlangs was ik een weekendje in de hoofdstad van Denemarken. Ik zal het maar meteen zeggen, nee ik ben niet bij Noma gaan eten. Gelukkig genoeg andere geweldig leuke zaken waar ik fijn heb getafeld. Naast eten ben ik helemaal los gegaan met mooie spullen kopen, want tjongejonge, wat is Deens design geweldig!

In het kleurrijke en vrolijke Royal Café at ik hun heerlijke uitvinding smushi. Dat is een mix tussen smørrebrød en sushi; een kleine Deense sandwich die de looks heeft van een sushi. Tussen het eten door kan je in de vrolijke ruimte cadeautjes en spulletjes kopen die overal mooi uitgestald staan.

De Deense versie van de hotdog is de pølser. In de hele stad zie je stalletjes waar ze worden verkocht. Bij DØP-Hotdogs koop je de zeer smakelijke biologische versie. Bij het concept passend zijn de servetten en borden gemaakt van gerecyclede materialen.

Torvehallerne zijn een walhalla voor de lekkerbek, moi. Naast slagers en vishandels vind je in de twee hallen veel barretjes waar je prachtige hapjes eet met een goed glas bier of wijn erbij. Ga er heen voor de vrijmibo en ontmoet de hippe Kopenhagenaars. Oja, als je geen baard en tattoo’s hebt word je blijkbaar niet aangenomen als barman.

Met uitzicht op het water is het heel goed lunchen bij Kaffe Salone, aan het begin van de wijk Nørrebro. Super sandwiches, uitgebreide brunchmenu’s en grote salades. Na een lange ochtend struinen door de stad kan je hier je maag goed vullen, love it!
In de zomer kan je perfect hangen op het dock voor de deur in het water.

Bij Tony’s vind je geen pizza, maar wel echt goed Italiaans eten. Simpele kaart en iedere dag een wisselend menu van 3 of 4 gangen voor een vaste prijs. Meest fijne; goede service zonder poespas. Hier zit de Deense yup lekker te dineren en te flaneren in het designinterieur. Echt een aanrader!! Bestel ook zeker het toetje panna cotta met bloedsinaasappel en dragon, mjummie.

Dacht je dat wij een broodeters zijn? Nou, die Denen kunnen er ook wat van! Op iedere hoek van de straat vind je wel een prachtige broodzaak waar je goede koffie kan drinken met taartje of viennoiserie erbij. Paar voorbeelden: emmerys, lagkagehuset en Bo Bech Bakery.

Achter de nieuwe haven zit Dim Sum; modern chinese cooking. Met de Michelingids aanbeveling was het niet zo gek dat er geen plaats was toen wij op de bonnefooi langs gingen. Volgende keer dus reserveren! Net als bij grote broer Kiin Kiin, de hipste Aziaat in town met ster.

Bijenkorf, eat your heart out. Illum rocks so hard, ongelooflijk! Prachtig warenhuis met dito roltrappenhuis. Op de 5de is de mega woonaccessoires en kookafdeling. In de kelder alles voor de lekkere trek.
Wil je de geschiedenis van het Deense Design zien plus alles kunnen uitproberen en kopen? Ga dan naar het eveneens immens grote filiaal van Illum, helemaal gericht op spullen voor je huis: Illum bolighus. De kookafdeling lijkt hier oneindig, heel vervelend.

Hay. Ja van Hay kan ik geen genoeg krijgen maar altijd zie ik enkele stuks van de collectie in Nederlandse interieurwinkels. Hay House was voor mij echt heaven. Alle spulletjes bij elkaar op de 2de en 3de verdieping van een monumentaal pand. Leuk uitzicht ook over het plein. Let op, de ingang is een portaal in de winkelstraat dus je loopt er zo langs als je niet oplet.

Grønlykke zijn twee souterrainwinkeltjes die bij elkaar horen bomvol kleurrijke spullen waar je blij van wordt. In het ene winkeltje vind je vooral stoffen en fournituren, in de andere allerhande frutsels en woonaccessoires.

Rond de nieuwe haven, toeristische trekpleister nummer 1, zijn veel chique winkels met designklassiekers. Niet alleen nieuw, wel allemaal in perfecte staat.

In Nederland zijn spulletjes van Bungalow wel te vinden, maar hier is er gewoon een hele winkel van vol bonte maar stylish interieursfrutsels. Ook hier was het voor mij weer oppassen geblazen want kocht bijna de hele winkel leeg.
Hier in de multiculti wijk Nørrebro vind je in de zijstraten veel leuke vintage winkeltjes, hippe barretjes en antiekzaakjes. Deed mij beetje aan Berlijn denken.

Dan loop je door die relaxte stad te zeulen met tassen vol absolute musthaves en dan kom je maduro tegen. Had ik net tegen mijzelf gezegd dat het wel welletjes was, werd ik prompt toch weer verliefd op nieuwe hebbedingetjes want zo leuk uitgestald en met zoveel smaak en funky kleurtjes. Ik zei tegen mijn lief dat ik er gewoon echt niets aan kon doen dat ik nog meer moest kopen kopen in Kopenhagen, it’s in the name!