Sneak peak! De Foodhallen in Amsterdam West wordt pas officieel geopend op 21 oktober maar de meeste restaurantjes zijn wel al up and running. Samen met een groep online journalisten (lees bloggers) kregen we een rondleiding door de spiksplinternieuwe overdekte markt deze week. En natuurlijk mochten we ook heel veel proeven!

In grote wereldsteden heb je vaak markthallen waar je bij verschillende zaken heerlijke kleine gerechten kan eten. Denk aan Chelsea Market in New York (must go als je in town bent), Borough Market in Londen of Torverhallerne in Kopenhagen. Dus nu kon Amsterdam niet achterblijven en maar gelukkig ook want het is zo geweldig leuk om bij allemaal verschillende zaakjes wat lekkers te halen en onder het genot van een drankje op te peuzelen.

De Foodhallen Amsterdam2

Voor iemand zoals ik die niet zo goed kan kiezen is dit echt ideaal want je haalt gewoon overal wat. En er is veel verschijnenheid want alle windstreken zijn namelijk vertegenwoordigd dus er is voor ieder wat wils. Het heeft daarom ook wel wat weg van een festival als de Parade of Rollende Keukens.
Het leuke is dat er inderdaad een aantal zaakjes zijn die eerst op festivals stonden maar nu in de foodhallen een vaste plek hebben zoals Bulls and Dogs met hun hotdogs en Entrecôte Mobile. Er zijn restaurants die je misschien kent van een vestiging in Amsterdam zoals BROOD, pizza’s van Pink Flamingo of burgers van Butcher.
Daarnaast zijn er ook een aantal gloednieuwe concepten zoals Friska. Zij verkopen een soort wraps meets sushi met gezonde ingrediënten. Of De Ballenbar met een groot assortiment bitterballen. En Viet View met Vietnamese streetfood (de summer rolls zijn heerlijk).
Het meest verrassende vond ik dat de twee carnivoren Marcus Polman (o.a. vleesboekenauteur) en Jord Althuizen (van Smokey Goodness) samen The Rough kitchen hebben geopend. Een standje waar het varken in de spotlight staat van kop tot staart en dus kun je er genieten van heerlijke pulled porc maar ook terrine de tête, rillette of balkenbrij. Een wat minder alledaags assortiment dan de rest en daar hou ik wel van.
Oja, niet te vergeten heeft mijn favoriete delicatessenwinkel Caulils heeft ook een plek in de hallen, nu met alleen maar kazen. De tosti die ze serveren is to die for dus echt gaan proeven!

De prijzen vind ik prima te doen, gemiddeld zo’n 5 euro per hapje. Nog veel leuker is het om met een grote groep te gaan en dan overal wat bestellen. Wij hadden de mazzel dat alle restaurants wat kwamen brengen en dus konden we van alles wat proeven. Wat een verwennerij want het eten was echt van goede kwaliteit.

Behalve dat je hier lekker kunt eten in de mooie industriële omgeving van de oude tramremise kan je ook erg fijn mensen kijken want genoeg hippe vogels zijn hier te spotten. Alles bij elkaar wat mij betreft echt een ommetje waard om naar deze hotspot te gaan!

De Foodhallen Amsterdam (In De Hallen waar ook een bibliotheek, bios, hotel en winkeltjes zitten)
Hannie Dankbaarpassage, Amsterdam West.
Openingstijden: Doordeweeks van 11-20 uur en in het weekend tot 21 uur. Als het druk is blijft de bar langer open.
Tip: Let goed op het adres want veel mensen komen terecht bij de groothandels die ook in hallen zitten maar op een heel andere plek in Amsterdam.