Luchtig, plakkerig en super zoet, dat zijn marshmallows. De Amerikaanse traktatie die wij in Nederland vooral als spekkie kennen is eigenlijk best makkelijk zelf te maken. Dat had ik nou echt niet verwacht!
Voordeel van zelf marshmallows maken is dat je er allemaal smaakjes aan toe kan voegen en het zo kan maken als je zelf het lekkerst vindt. Ik maakte 3 soorten: vanille, chocolade en een variant met kaneel en sinaasappel. Die laatste was mijn favoriet.

Zelf marshmallows maken

Het basisrecept is genoeg om 3 varianten van te maken, van ieder zo’n 20 stuks.
Ingrediënten:
– 90 g poedersuiker
– 30 g maizena
– zonnebloemolie voor invetten
– 18 blaadjes witte gelatine
– 400 g kristalsuiker
– 130 ml golden syrup
– ¼ tl zout
– 1 tl vanille-extract
– druppel rode kleurvloeistof
– 1 eetlepel cacao
– 1 theelepel sinaasappelrasp
– ½ eetlepel kaneel
Extra nodig:
– 3 rechthoekige metalen bakvormen. Ik gebruikte een cakeblik, een kleine springvorm en een koekjesblik
– bakpapier

Zeef de poedersuiker samen met de maizena in een grote kom en meng door elkaar.
Bekleed de vormen met bakpapier en vet het papier op de bodem en zijkanten in met wat olie. Haal er, als nodig is, een keukenpapiertje over om overtollige olie weg te halen. Bestrooi de bodem en zijkanten van de bakvorm ruimschoots met het poedersuikermengsel, dit voorkomt straks dat de marshmallows aan het papier blijven plakken.
Laat de gelatinevelletjes in ruim koud water minimaal 10 minuten weken.
Verwarm de suiker, golden syrup, 120 ml koud water en het zout in een grote pan op laag vuur. Blijf constant roeren met een houten lepel tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger en breng het suikermengsel aan de kook tot 116 °C. Haal de pan van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine en 100 ml water toe. Roer goed door tot de gelatine is opgelost.
Mix het warme mengsel 10 tot 15 minuten op de hoge stand tot het dik, wit, glanzend
en verdrievoudigd is in volume. Voeg op het laatst het vanille-extract toe en mix kort erdoor. Werk nu snel voordat het mengel begint af te koelen en op te stijven. Verdeel de suikermassa over 3 schalen.
– Vanille: Spatel voor de vanillevariant de druppel rode kleurstof erdoor voor een gemarmerd effect. Schenk het roze mengsel in een vorm, bestuif ruim met het poedersuikermengsel en laat afkoelen.
– Chocolade: Spatel voor de chocoladevariant de cacao erdoor voor een gemarmerd effect. Schenk het bruine mengsel in een vorm, bestuif ruim met het poedersuikermengsel en laat afkoelen.
– Sinaasappel-kaneel: Spatel voor deze variant de sinaasappelrasp en kaneel erdoor. Schenk het mengsel in een vorm, bestuif ruim met het poedersuikermengsel en laat afkoelen.

Laat de marshmallows minstens 4 uur lang en liever een hele dag bij kamertemperatuur opstijven. Haal de marshmallows met bakpapier en al uit de vorm. Verwijder voorzichtig het papier en druk een groot scherp met door de marshmallow heen en snijd zo de marshmallows in de gewenste vorm en grootte. Haal alle stukjes door het poedersuikermengsel en schud overtollig suiker eraf.

Dit recept is een afgeleide van het basisrecept van Carol Hilker uit haar boekje MMM… Marshmallow. Dit boekje, met 30 heerlijke varianten voor zelf marshmallows maken, komt in Nederland in de zomer van 2013 uit bij Becht.

Tip: voor het mixen van het suikermengsel is het ideaal om een keukenapparaat te hebben met een mixer/mengkom. Ik mocht de MUM 54230 van Bosch uitproberen en was zwaar onder de indruk van de prestaties. Super handig!