Kookboek van het jaar 2012

Aan het begin van de week was het moment suprême daar: de bekendmaking van Kookboek van het Jaar 2012. Naja, één kookboek wordt er niet uitgekozen hoewel de naam dat wel doet vermoeden. Er zijn maar liefst 7 prijzen te winnen in 4 verschillende categorieën en nog eens 3 extra prijzen! Eigenlijk alleen maar leuk want zo worden veel prachtige kookboeken in het zonnetje gezet.

Hoe het gaat
Uitgeverijen en mensen die zelf een kookboek hebben gemaakt kunnen deze inzenden voor de deelname aan de verkiezing. Dan buigt een culi vakjury zich over alle inzendingen (dit jaar maar liefst 83 stuks!!) en dan wordt er per categorie een drietal boeken genomineerd.
Deze schone taak was dit jaar weggelegd voor superculyblogger en kookboekenschrijfster Joke Boon, chef Schilo van Coevorden, kookboekwinkeleigenaresse Juliet Deijmann, art director Erik Rikkelman en culinair journalist en lekkerbek Jacques Hermus.

En de winnaars zijn…
Nadat het publiek had gestemd voor de Gouden Garde publieksprijs, Elle eten in alle foodfoto’s was gedoken voor de Elle eten foto award, Youth Food Movement zich had gebogen over de boeken voor de meest duurzame en ten slotte ook nog eens de vakjury alle genomineerden nog eens onder de loep had genomen was het dan zo ver: En de Kookboeken van het jaar 2012 zijn ….. bombambimbom (hardop voorlezen voor trommegeroffeleffect)…..

Kookboek van het Jaar 2012 in de categorie Nederlands:

Het Nederlands Bakboek van Gaitri Pagrach-Chandra

 

 

 

 

 

Kookboek van het Jaar 2012, in de categorie Vertaald:

Barbecue & Plancha van Stéphanie Reynaud

 

 

 

 

 

Kookboek van het Jaar 2012, in de categorie Chefs:

Heston Blumenthal thuis van Heston Blumenthal

 

 

 

 

 

Kookboek van het Jaar 2012, in de categorie Beste initiatief:

Street food India van Mirjam Letsch

 

 

 

 

Kookboek van het Jaar 2012, Elle eten fotografie award:

Home made zomer van Yvette van boven, fotografie Oof Verschuren

 

 

 

 

 

Winnaar van de Gouden Garde Publieksprijs 2012

Wereldeters van Marjolein de Vlaam

 

 

 

 

 

Meest duurzame kookboek 2012:

De groene garde De Groene Garde

 

 

 

 

Het heel erg fijne kookboek Veg! was genomineerd in de categorie vertaald en heeft dus helaas niet gewonnen. Wel hebben mijn collega Gonnie en ik (van uitgeverij Becht) doodzenuwachtig bij de prijsuitreiking gestaan, want hoe gaaf zou het wel niet zijn als een door ons uitgegeven boek zou winnen??? Naja, het is een wedstrijd dus je hebt winnaars en losers (wij dus). Op naar de volgende verkiezing, wie weet maken we dan wel hèt kookboek van het jaar 2013!

TIP: er worden vrijdag 18-1 nog meer kookboekprijzen uitgereikt en er is zelfs een tentoonstelling over kookboeken tijdens Gala van het kookboek.