Proeven, koken, luisteren, genieten, fotograferen, leren en heel veel plezier maken was wat ik afgelopen zaterdag deed tijdens het Fairtrade BloggersEvent in Amsterdam.

Ik was uitgenodigd voor dit evenement in de #Fairtradeweek om samen met allemaal hippe (food)bloggers meer te weet te komen over duurzame en eerlijke producten. Met als uiteindelijke doel om mooie beelden te schieten, en om Fairtrade onder de aandacht te brengen. Dat verdient het!

De aftrap van de dag was bij de toffe Culinaire Werkplaats waar we tijdens het kennismakingsrondje er achter kwamen dat nummer 1 favoriete Fairtrade product toch echt chocolade is, en wel die van Tony’s Chocolonely. Misschien had het iets te maken met de hoeveelheid dames in de ruimte…
Tijdens een korte presentatie over Fairtrade (=Max Havelaar) leerde ik dat er veel, heel veel producten zijn die onder het keurmerk vallen: veel food als pindakaas en hagelslag maar ook bloemen, kleding en zelfs goud. In totaal meer dan 1.700 artikelen!  Allemaal geproduceerd met aandacht voor de boeren, ontwikkeling van de economische situatie en ook voor het milieu. Dus als je hier wat koopt levert het daar meer op. Ik zeg, dat is nog eens het #NieuweSamenwerken! Met een goed gevoel at ik heerlijke hapjes bereid met eerlijke producten als krokant pakketje met pure chocolade en kokos en een bitterbal met ananas en muntdip.

Heel leuk, op de fiets bezochten we een aantal locaties waar we inspirerende foodies ontmoetten die hun verhaal vertelden over eerlijke handel.
De eerste waren duurzame foodconceptontwikkelaar Lisette Kreischer alias @VeggiePumps en videograaf Mark Kulsdom. Zij vertelden dat door meer plantaardig te eten je veel minder het milieu belast dan wanneer je dierlijke producten tot je neemt. Nu klinkt vegan voor veel mensen erg extremistisch dus hoe bereik je een grote doelgroep zonder dat het als eng wordt ervaren? Nou, door een product te ontwikkelen wat herkenbaar is, waar naar wordt verlangd, met de 5 basissmaken en ook nog eens een goede bite heeft. Meet the Dutch Weedburger! Gemaakt van zeewier, bomvol smaak en berevullend! En bij een goede burger hoort een goede shake, met Fairtrade bananen. Ik was echt onder de indruk, healthy fastfood!

Tussen de buien door fietsten we naar de tweede locatie, de Zilveren Toren. Op de 11de verdieping, met prachtig uitzicht over de stad, stonden theesommelier Kasia Vermaire en chef bij 2** restaurant Ciel Bleu, Edwin Sander ons op te wachten voor een bijzondere tea en food pairing sessie. De ambiance was indrukwekkend met een zwevende tafel voorzien van gekleurd licht, de gerechten waren van een niveau waar je u tegen zegt en de perfect begeleidende thee maakte de belevenis overweldigend. Maar toen werden we met onze neus flink op de feiten gedrukt door het verhaal van fotografe Kyonne die de theeplantages in Sri Lanka bezocht. Er werken daar voornamelijk vrouwen die het zware, fysieke werk op de plantages doen: met de hand ieder theeblaadje plukken, in zware manden op de rug de oogst dragen en dat in een vochtige, warme omgeving met vaak veel bloedzuigers. Ik ben zelf op theeplantages geweest in Indonesië en was ook erg onder de indruk. Ja, dan kan je wel heel decadent doen met chique eten en high class thee drinken, maar gun de mensen die bij het begin van het proces staan ook een eerlijk inkomen. Fijn om te weten dat ik met het kopen van Fairtrade thee daarin een bewuste keuze kan maken om te zorgen voor verbetering, en iedereen dus meer geniet.

Met onze fiets op het pondje gingen we richting Hotel de Goudfazant om daar zelf limonade te maken onder begeleiding van foodtrendwatcher & worstenmaker Samuel Levie. In drie groepen gingen we aan de slag met het bedenken van mooie smaakcombinaties. Wij hebben Heisse Zitrone gemaakt met daarin natuurlijk veel citroen, eerlijke suiker en aangevuld met kaneel, steranijs, gember, kruidnagel en als finishing female touch lavendel. Mijn flesje van dit goedje staat nog even op smaak te komen maar weet zeker dat dit super lekker is in een hete kop zwarte thee met een scheut rum. Ik kom de winter door!

Het was een geweldig leuke en leerzame dag. En ook super gezellig om voor mij bekende foodies weer te zien en anderen te leren kennen. Echt, het team van Fairtrade heeft deze dag super neergezet. Bedankt! Over een jaartje weer?

En dit wil ik je graag nog meegeven: door een keuze te maken in wat je eet maak je verschil. Lekker voor jezelf, goed voor een ander. Kies voor Fairtrade!
Meer informatie vind je op www.maxhavelaar.nl, facebook en twitter.