In kookboek Sweet chocolate sins schrijft Nanette Booij in haar voorwoord: ‘Ga met de recepten spelen en maak je eigen variaties. Dompel je onder in de chocoladewereld en geniet.’ Dat laat ik mij geen tweede keer zeggen en dus maakte ik uit haar boek de taart van mijn dromen: truffeltaart met Sauternes-peren. Met persoonlijke twist want ik deed wat amandelmeel in het deeg en gebruikte in plaats van een witte dessertwijn een rode.

Truffeltaart met dronken peertjes
voor 12 personen

Benodigdheden:
– pan met dikke bodem
– bakpapier
– blindvulling
– taartvorm van 20-24 cm

Ingrediënten:
Pâte sucre (deeg)
– 125 g boter, in blokjes
– 50 g fijne tafelsuiker
– 50 g amandelmeel
– 175 g bloem, gezeefd
– 1 ei, losgeklopt
– 1 theelepel vanille-extract
– snuf zout

Dronken peertjes:
– 4 kleine peren, bij voorkeur Doyenne du Comice
– ½ l rode dessertwijn
– 2 el suiker
– 1 vanillestokje, over de lengte opengesneden
– 1 kaneelstokje
– 2 stuks steranijs

Chocoladevulling:
– 75 g boter
– 75 g fijne tafelsuiker
– 2 eieren, losgeklopt
– 75 g bloem, gezeefd
– 150 g pure chocolade liefst Fairtrade, fijngehakt

Klop de boter met de suiker tot alle suiker is opgenomen. Voeg het amandelmeel en de bloem en geleidelijk toe met het zout en klop het tot een grofkorrelig mengsel. Voeg het ei en het vanille-extract toe en meng tot een egaal deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Schil ondertussen de peren, snijd ze doormidden, verwijder het klokhuis en doe ze in een kleine pan. Voeg de dessertwijn, specerijen, suiker en het vanillestokje toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 50 minuten zachtjes koken. Laat de peren afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de taartvorm in met boter en bestuif met wat bloem.
Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot 3 mm dik. Bekleed de vorm met het deeg en snijd de opstaande rand tot 4 cm hoog. Leg een stuk bakpapier over het deeg en verdeel hierop de blindbakvulling. Bak de taart 15 minuten in de oven, haal de vulling en bakpapier eruit en bak nog eens 5 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen.

Smelt voor de vulling de boter en de chocolade in de pan op laag vuur. Neem de pan van het vuur en roer de suiker en de eieren erdoor totdat het egaal is. Spatel als laatste de bloem erdoor.

Verwarm opnieuw de oven tot 180 ºC. Leg de peren met de bolle kant naar boven in cirkelvorm in de taartbodem. Giet de vulling erover en verdeel gelijkmatig in de vorm. Bak de taart nog 15 minuten totdat de chocolade gestold is maar wel nog lobbig. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
Serveer de taart koel en in dunne puntjes want hij is erg machtig maar ongelooflijk lekker. Schenk er een rode dessertwijn bij, mjummie!