Phi-li-ppi-ne! Dat is toch een super lange naam als je die moet roepen? Dat vonden mijn ouders ook en daarom was mijn bijnaam Flip. Omdat ik dol ben op eten noemden ze mij ook Flipje Veelvraat of Vlaflipje. Zeker die laatste bijnaam vind ik grappig want ik hou enorm van toetjes. Zo erg dat ik er het liefste mee ontbijt. Een goed begin is toch het halve werk? Zeker met deze super de luxe Vlaflip met home made vanillevla, rabarbercompote en schuim!

Voor 5 personen:
Vanillevla
– ½ vanillestokje
– 500 ml volle melk
– Snufje zout
– 2 eigeel (bewaar het eiwit voor verderop in het recept)
– 2 el custard
– 40 gr suiker

Rabarbercompote
– 500 gr rabarber
– 100 gr suiker
– 1 dl water

En verder:
– 2 el amandelschaafsel
– 100 ml slagroom
– 100 ml (magere) yoghurt
– 2 eiwitten
– 2 el fijne tafelsuiker

Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Breng de melk met zout, vanillezaadjes en -stokje aan de kook en laat 15 min. trekken. Meng in een kommetje met klein scheutje koude melk de custard, suiker en eigeel. Voeg beetje hete melk toe en giet al roerend alles bij de hete melk in de pan. Laat even doorkoken en giet alles door een fijne zeef om klontjes en het vanillestokje eruit te halen. Zet de vanillevla op een koude plek om af te koelen.
Was de rabarber en snijd de uitgedroogde uiteinden eraf en gooi weg. Snijd de stengels in plakjes van zo’n 4 mm. Water en suiker even laten koken en voeg hieraan de rabarber toe. Laat dit zo’n 10 min. zachtjes koken met een deksel op de pan. Roer voorzichtig om en zet weg op een koude plek om af te koelen.
Verhit een koekenpan en laat het amandelschaafsel hierin geleidelijk verkleuren. Klop de slagroom op en meng daarna de yoghurt erdoor. Tot hier kan je het toetje makkelijk een dag van te voren bereiden.

Klop vlak voor serveren het eiwit stijf met de 2 el suiker. Vul wijnglazen met eerst een laagje rabarbercompote, laagje slagroomyoghurtmengsel en als laatste een laagje vanillevla. Schep er een toef eiwitschuim op en garneer met de amandelen. Ook lekker om wat geraspte citroenschil en wat druppels sap van de rabarbercompote erover te doen.