Mijn overgroot opa is overleden aan het drinken van zure melk. Best sneu. Maar hieruit blijkt dat het geen doetje was. Niet zeuren, gewoon opdrinken, zonde om weg te gooien. Niet altijd verstandig, maar in deze tijd kunnen we er wel wat van opsteken.

Nu staat er op alles een houdbaarheidsdatum en iedereen let daarop. Echt bizar vind ik dat. Bijvoorbeeld sereh. Dit is echt heel erg lang houdbaar, maar volgens het zakje maximaal 1 week. Zo zonde.

Ik snap wel waarom er overal een houdbaarheidsdatum op staat. De industrie wil graag meer verkopen. Dus als ze nou overal een reeks van cijfertjes op zetten, dan denken mensen dat ze het daarna niet kunnen gebruiken. Hup de prullenbak in en weer nieuwe kopen. En zo komt het dus dat wij als consumenten heel veel goed voedsel weggooien, zonder erbij na te denken en zonder onze zintuigen te gebruiken.
En niet alleen wij, ook de verkopers kunnen hierdoor niet meer hun waar verkopen. Heeft ook met allemaal regeltjes te maken natuurlijk. Maar hele containers vol goed eten gaat zo richting de vuilstort. Dat vind ik nog eens verspilling. Zeker omdat er genoeg mensen zijn die heel blij en dankbaar zouden zijn met dat eten.

Zuivel is een van de meest weggegooide producten, maar ook daar kan je anders mee omgaan. Als de melk een dagen over de houdbaarheidsdatum is gebruik ik mijn zintuigen: scheutje in de gootsteen, even ruiken en proeven. Geen klontjes, zure geur of smaak. Prima! Lekker opdrinken of gebruiken. Pudding vind ik altijd een mooi toetje als ik melk over heb en het moet toch maar eens op. En deze griesmeelpudding met hazelnoten is dan echt  Gebruik wel je zintuigen. Als die niet meer goed werken dan is een houdbaarheidsdatum wel handig. Het kan verkeerd aflopen, zoals bij mijn opa.

Griesmeelpudding met hazelnoten

Voor 4 personen
– ½ vanillestokje
– 7 dl melk
– Geraspte schil van halve goed schoongeboende sinaasappel
– 100 gram griesmeel
– 40 gr honing
– 50 gram ontvelde hazelnoten
– 1 dl slagroom

  1. Vul een puddingvorm van 0.75 liter met koud water en zet weg.
  2. Snijd het vanillestokje over de breedte en schraap het merg eruit. Giet de melk in een pan en voeg het merg en de sinaasappelschil toe. Breng aan de kook. Laat 4 minuten op laag vuur koken zodat de smaken er goed in trekken.
  3. Giet de melk door een fijne zeef en schenk de melk terug in de pan. Voeg de griesmeel en honing al roerend toe. Laat al roerend 5 minuten op laag vuur doorkoken.
  4. Hak ondertussen de hazelnoten in fijne stukjes en klop de slagroom lobbig.
  5. Spatel de hazelnoten en de slagroom luchtig door griesmeel. Giet het water uit de vorm en schenk de pudding erin. Laat de pudding ca. 2 uur opstijven in de koelkast.
  6. Maak de griesmeelpudding met hazelnoten aan de rand voorzichtig los van de vorm. Keer de pudding op een natgemaakt bord om, zo kan je ‘m nog een beetje schuiven als hij niet mooi in het midden ligt. Lekker met een abrikozencoulis.