Lief lekker varken. Ik ben verliefd op je. Je bent zo mooi roze en rood vanbinnen. En van die prachtige crèmekleurige speklaag kan ik geen genoeg krijgen. Je poot is zo zacht met elegante teentjes, je oren prachtig oplopend in roze, maar die roken wel een beetje muf.
Gister heb ik zelfs mogen proeven van je snuit. Je was een terrine de tête, helemaal mooi gemaakt door Diny Schouten. Ik heb echt van je genoten!

Ze heette Klaartje, haar nummer heb ik ook opgegeten…

Gister een geweldige avond gehad bij theaterrestaurant Zindering, stadsschouwburg Utrecht. Thema dit keer was Goddelijk varken.
Bij binnenkomst kon er geproefd worden van diverse droge worsten. Met lavendel was mijn favoriet door de zachte smaak.

Bij het betreden van de theaterzaal lagen er op grote metalen tafels allerlei stukken van het varken gepresenteerd: staartjes, poten, lever, compleet karkas en de snuit. Daarnaast hingen 2 halve karkassen met een spotje goed uitgelicht. Een zeer vakkundige slager gaf anatomische les terwijl hij bezig was om het karkas uit te benen. Hij legde ook uit dat het zonde is dat de consument tegenwoordig alleen nog maar ham, karbonade of varkenshaas eet terwijl er nog zo veel meer prachtigs aan het beest zit. De ‘leftovers’ worden verkocht aan landen als Italië en Frankrijk waar men wel nog alles van het dier weet te waarderen. En als een varken een goed leven heeft gehad en op een goede manier wordt geslacht is dat ook te proeven. Dat werd dan ook gedaan dankzij de schalen die in het publiek rondgingen met daarop leverworst, gedroogde ham en Zeeuws spek om te proeven. Een hele mooie beleving en ook erg interessant om meer te weten te komen over het varken.

Voordat er plaats werd genomen in het restaurant werd er door Diny en Floris van De Pasteibakkerij een demonstratie bloedworst maken gegeven, waarna er geproefd kon worden. Een hele zachte volle smaak die al mijn verwachtingen overtrof!

Als aankleding lagen er tussen het tafelgerei varkenspoten en -oren waardoor het thema van de avond nog extra werd benadrukt: het hele varken is goddelijk! De dewijnmeisjes.nl waren mijn tafelgenoten en tijdens het eten van verschillende gerechten van het varken, waaronder terrine de tête en procureur, hebben we erg gelachen en genoten. Bij ieder gerecht werd er wijn geschonken en dankzij de meisjes ben ik weer een beetje wijzer geworden op dit gebied.

Het was een interessante, lekkere en gezellige avond. Wanneer is de volgende Food Centraal?

www.stadsschouwburg-utrecht.nl