Deze klassieke tiramisu leerde mijn Italiaanse huisgenoot, Nadia mij maken toen ik in Berlijn woonde. Toen ik nog maar een paar dagen in de geweldige hoofdstad van Duitsland woonde om daar stage te lopen kookte Nadia een welkomsdiner voor mij. Met als absolute knaller van een afsluiter deze klassieke tiramisu. Ik was zo vol van de smaak dat ik ongegeneerd mijn schoteltje heb afgelikt!
Sinds die dag is dit een van mijn favoriete nagerechten. En ontbijt! Ik moet namelijk met schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik graag een left over stukje op de vroege ochtend naar binnen werk.

Klassieke tiramisu

Volgens Nadia is onderstaand recept voor 2 personen. Ik ben het helemaal met haar eens, maar volgens mijn vrienden is dit echt ruimschoots voor 4 personen!

– 1,5 zakje oploskoffie of 1 doppio
– flinke scheut amaretto
– half pak lange vingers
– 250 gram mascarpone
– 2 eetlepels suiker
– 2 grote verse eieren
– 1,5 eetlepel cacao

  1. Meng de (oplos)koffie met de amaretto en een beetje water. Kijk of je en amaretto en koffie proeft, zonder dat het te sterk is.
  2. Doop in het koffiemengsel de lange vingers zo’n 4 seconden zodat ze het vocht opnemen zonder dat ze te zacht worden. Leg in een schaal naast elkaar en bedek hiermee de bodem.
  3. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf. Klop daarna de mascarpone met de eidooiers en de suiker tot een gladde massa.
  4. Meng eerst 1/3de eiwit voorzichtig door mascarponemengsel. Dit heet familie maken en hierdoor mengt het beter en heb je een luchtiger resultaat. Schep daarna de rest van het eiwit er luchtig door.
  5. Giet het mascarpone/eimengsel over de lange vingers en zorg ervoor dat het gelijkmatig is verdeeld. Zeef de cacao erboven.
  6. Dek de schaal af met folie en laat minstens 2 uur opstijven. En als je nog wat langer kan wachten: de volgende dag is het helemaal lekker als ontbijt!

Smaakt deze klassieke tiramisu naar meer? Probeer dan ook eens deze zomerse variant met aardbeien