Vlak tegenoven ons zit een heel fijne bakker die zelfs op zondagochtend open is. Daarom lunchen wij op zondag het liefst met heerlijk vers brood van deze bakker. Van die dikke sneden met roomboter en jam of een zachtgekookt eitje erop, ja echt een feestje is dat.
Nu is het brood flink groot en krijgen we het met z’n drietjes niet op tijdens de lunch. Om nou de rest van de week oud brood te eten vind ik wat minder maar aan weggooien doe ik zeker niet. Ik maak gewoon allemaal lekkere gerechten met dit brood, en die ga ik deze week met je delen. Dus spaar je oud brood maar op en ga er lekker mee koken!
Ik trap af met panzanella. Dat is een typisch Italiaanse salade gemaakt van oud brood. In Italië gebruiken ze ciabatta of focaccia maar ook mijn witte zuurdesem is er ideaal voor. Het lekkerste is om het oude brood in de Mediterrane zon te laten drogen en dan door de salade te doen met wat nattige groenten zoals gegrilde paprika. Bij gebrek aan die zuidelijke zon en dito temperaturen heb ik de rollen even omgedraaid: ik gebruik gewoon mijn oude brood maar combineer het met knapperige groente. Zo heb ik toch een heerlijke bite in de salade zonder veel poespas.
Panzanella
Lunch of lichte maaltijdsalade voor 2 personen
– 4 flinke sneden oud zuurdesem brood,
– 200 g romaatjes (kleine smaakvolle tomaatjes)
– ½ rode paprika, in grove stukken
– ½ gele paprika, in grove stukken
– ½ groene paprika, in grove stukken
– 2 tl kappertjes
– 2 lente-uitjes, in ringetjes
– 2 gezouten ansjovisfilets
– 3 tl balsamicostroop
– 3 el lekkere olijfolie
– handje basilicumblaadjes, grof gescheurd
1. Snijd het brood in dobbelstenen van zo’n anderhalve centimeter. Snijd de tomaat in grove plakken, ongeveer 3 plakken per tomaatje. Meng het brood en de tomaat samen met alle paprika, kappertjes en lente-ui in een grote kom.
2. Doe de ansjovis in een kommetje en knip heel handig met een schaar helemaal fijn. Voeg de balsamicoazijn en de olijfolie toe en mix alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper. Zout hoeft niet want de ansjovis is al best zout van zichzelf.
3. Meng vlak voor serveren de dressing en de basilicumblaadjes door de broodsalade heen. Eet smakelijk!
Dit staat binnenkort bij ons op tafel! Ziet er heerlijk uit!
Leuk! Laat je weten hoe het geworden is? Veel kookplezier!
Ja doe ik. Mijn kleine man van 2 jaar is dol op brood, tomaat en paprika, dus die combi zal bij hem ook in de smaak vallen.. (Gelukkig lust hij bijna alles.. )
Ik heb t eens op deze manier gedaan, maar toen werd t brood heel klef. Is t niet beter om te brood eerst in de oven te doen? Even roosteren?
Het brood wat ik gebruikte was oud en daardoor bevatte het weinig vocht en werd het niet klef. Als je brood niet oud is kan je het inderdaad laten drogen in de zon (zoals ik in het verhaaltje schrijf) of roosteren.