Wintersport, party, Oostenrijk. Dat zijn vast de eerste drie woorden die bij je opkomen als je aan Ischgl in Tirol denkt. Prima hoor maar de omgeving heeft zoveel meer te bieden want als je in de zomer die kant op gaat dan zijn outdoor, groen en culinair genieten de eerste associaties. En ik kan het weten want ik mocht een weekend lang vertoeven in de bergen tijdens de opening van de Culinaire Jakobsweg.
Al voor het zesde jaar op rij wordt de Culinaire Jakobsweg georganiseerd in het Paznaundal, onder het toeziend oog van chef-kok van de eeuw Eckart Witzigmann (niet op de foto) en Martin Sieberer (in lederhosen!!). Vier bekroonde internationale chefs bedenken ieder een gerecht met lokale producten die op grote hoogte in een van de vier deelnemende berghutten wordt geserveerd. Dat vind ik dus echt een geweldig concept, dat je na een flinke inspanning zoals een hike weet dat je echt goed gaat eten.
De chefs hadden nog wat extra spelregels meegekregen voor het bedenken van een recept want ze moesten ook nog rekening houden met de beperkte faciliteiten in de berghutten en zich laten inspireren op de omgeving.
Wil je alle gerechten proeven dan kan je het beste de vier verschillende routes afleggen vanaf de dorpen in het dal want iedere chef werkt samen met één hut, namelijk Jamtalhütte in Galtür, Heidelberger Hütte in Ischgl, Niederelbehütte in Kappl of Ascher Hütte in See. Natuurlijk kan je ook de oude pelgrimsroute ‘De St Jakobsweg’ volgen waar alle hutten langs liggen maar die is wel voor zeer gevorderden omdat ie over de bergpassen gaat. Mij iets te pittig.
Ik had trouwens wel flinke mazzel want tijdens het openingsfeestje mocht ik alle gerechten in kleine porties proeven terwijl ik maar één hike hoefde te maken. Maar wat bleek, de omgeving is zo mooi met prachtige kleuren groen, rauwe grijze toppen met soms nog wat witte sneeuw, kabbelende beekjes en het geluid van klingelende koeienbellen dat ik eigenlijk baalde dat ik niet een hele week daar kon blijven! Het deed mij namelijk direct weer denken aan de geweldige voorjaars- en herfstvakanties die ik als kind had in de Zwitserse Alpen. Ja, I love de bergen buiten de wintersport om.
Oja, het eten, ik dwaal af. Ik zal ze even aan je voorstellen, de chefs en de gerechten:
Voor de Ascher Hütte zwaait Dieter Müller uit Duitsland de scepter. Zijn gerecht bestaat uit gebakken bergforelfilet met aardappelpuree, rode biet in mosterdsaus en erover een kruidige salade met geraspte mierikswortel.
De Italiaanse chef Alfio Ghezzi serveert voor de Heidelberger Hütte tagliatelle met een stoofpot van kalfsvlees, Parmezaanse saus met Ferrari Maximum Brut en koffiepoeder erover.
Voor de Niederelbe Hütte bereidt de Belgische Limburger Giovani Oosters een risotto met Paznaun Alpenkaas, bacon en verse kruiden uit de regio met carpaccio van rode biet in Kriekbier met mosterd en honing.
De Engelse chef-kok Russell Brown heeft voor de Jamtal Hütte een gerecht samengesteld van kalfswang gestoofd in bier met gemarineerde verschillende uien, geserveerd met aardappel en knoflookpuree.
Het gerecht van onze zuiderbuur was mijn absolute favoriet. Hij heeft de geuren en kleuren uit de bergen zo op het bord gebracht, het was alsof ik een hapje uit het landschap nam. Zachte, subtiele smaken, bijna glooiend en met verrassende bite van de kleine croutons en het zoutige van het spek lijkt het net alsof je de mineralen en het rauwe uit de omgeving proeft. Echt knap hoe hij zo alles bij elkaar heeft gebracht. Een gerecht waar ik heel graag wat kilometertjes voor wil zwoegen!
En als je nou denkt dat je voor zo’n gerecht van een sterrenchef een aardige beurs mee de berg op moet nemen dan kom je tot een leuke verrassing. De gerechten kosten 15 euro per stuk, vergelijkbaar met de andere gerechten op de kaart. Dus dan is het op die manier erg laagdrempelig om alle vier de gerechten te gaan eten, toch?
En als je in de avond heerlijk wilt dineren in het dal dan is het restaurant in het 5 sterren hotel Trofana Royal te Ischgl echt een aanrader. Ik mocht daar van een super galadiner genieten, check maar even wat kiekjes op mijn Instagram.
Zelf mocht ik in het 4 sterren designhotel Fliana overnachten, een heerlijke plek met een sapcentrifuge bij het ontbijt om je eigen sapje samen te stellen en een binnen- en buitenzwembad + sauna voor als je even wilt chillen. Hoe leuk!
Vergeet zeker niet in een van de berghutten Kaiserschmarren als toetje te bestellen. Dit is een soort dikke pannenkoek met rozijnen erdoor geserveerd met jam van lokale besjes en appelmoes (why??). Één portie is trouwens zo groot dat je het als maaltijd kan eten maar beter deel je het met je tafelgenootjes als toetje, wel zo gezellig!
Van de Culinaire Jakobsweg kan je tot 21 september genieten. Mocht je al een foodie vakantie dit jaar hebben geboekt, dan ga je toch fijn volgende zomer!
Oja denk niet dat er alleen rondsjokkende oudjes met Nordic walking stokken te vinden zijn want naast hiken kan je ook naar de hutten mountainbiken, of in de omgeving raften en zelfs deltavliegen.
Ik was mee met de persreis op uitnodiging van CommuniGate.
En nog even de blooper van het tripje: ik dacht even leuk te gaan poseren met mijn limonade van lokale besjes maar flikkerde bijna in het beekje:
[…] mijn Oostenrijke tripje naar de Culinaire Jakobsweg, waar ik laatst over had geblogd, at ik het heel erg lekkere gerecht van chef Giovani Oosters: speltrisotto met Paznaun Alpenkaas, […]
[…] mijn Oostenrijke tripje naar de Culinaire Jakobsweg, waar ik laatst over had geblogd, at ik het heel erg lekkere gerecht van chef Giovani Oosters: speltrisotto met Paznaun Alpenkaas, […]