Aan de keukenplank waar de kookboeken op stonden hing iedere week een nieuw menu met wat we elke dag gingen eten. Mijn moeder maakte dit lijstje zodat ze alle boodschappen in één keer voor de hele week kon doen en niet aan het einde van een drukke dag na hoefde te denken wat er op tafel moest komen. Het grote voordeel van zo’n menu vond ik dat ik direct kon zien of er een dag was waarop ik bij een vriendinnetje moest eten, of juist niet. Spruitjes? Bij Eva eten. Moussaka? Zeker weten thuis. Bonen of chili con carne? Bij Marjolein. Er was weinig waar ik niet dol op was, maar van spruitjes en bonen werd ik echt niet blij.
Nu is dat heel anders, ik eet graag peulvruchten als afwisseling op rijst, pasta en piepers. En mooi voordeel: het is ook nog eens onwijs gezond & voedzaam! Wel maak ik er heel andere gerechten mee dan mijn moeder. Zou het daardoor komen dat ik het nu wel lust?
De weekmenulijstjes van mijn moeder is echt een gouden uitvinding . Ik doe het nu ook al jaren want het is echt zo makkelijk, kostenbesparend en ik gooi ook nog eens veel minder eten weg. Dat heb ik dan weer wel mooi van mijn mama geleerd.
Lauwwarme salade met bonen, zongedroogde tomaat en spekjes
Hoofdgerecht voor 2 personen
– 100 g gerookte spekreepjes (liefs biologisch)
– 2 el semi zongedroogde tomaatjes op olie
– 1 teentje knoflook, fijngesneden
– 1 rode ui, in halve ringen
– 300 g reuze witte bonen, uitgelekt
– sap van ½ citroen
– 3 el koolzaadolie, of goede olijfolie
– flinke hand spinazie
– flinke hand veldsla
– ½ bosje peterselie, grof gehakt
Bak de spekjes uit in koekenpan. Verhit in een andere koekenpan 1 el olie uit het potje van de tomaatjes en fruit hierin de knoflook met de ui. Voeg de zongedroogde tomaatjes en de bonen toe en warm deze de laatste 2 minuten mee. Als de tomaatjes vrij groot zijn snijd ze dan in wat dunnere repen.
Roer het citroensap samen met de koolzaadolie met flink wat peper en beetje zout door elkaar tot een dressing. Wees zuinig met het zout omdat de uitgebakken spekjes ook erg zout zijn.
Verdeel de spinazie en veldsla over 2 borden en schep het bonenmengsel erover. Besprenkel de salade rijkelijk met de dressing en strooi er als laatste de peterselie over. Lekker met een dikke snee geroosterd bruin brood.
Liever dit gerecht zonder spekjes? Strooi er dan wat gezouten cashewnoten over.
Wat een heerlijke recepten! Ik ga ze snel maken.
Ik heb veel rood fruit in de vriezer omdat ik zelf diverse fruitstruiken in de tuin heb en het rood fruitsoepje is weer een leuke afwisseling.
Wat betreft het week menu: Dat doe ik ook al jaren. Zo makkelijk! Is ontstaan uit tijdgebrek toen ik nog werkte, maar blijkt nog steeds een prima oplossing voor zo weinig mogelijk boodschappen te hoeven doen.
Beste Loes, wat heerlijk dat je een voorraad rood fruit van eigen oogst in je vriezer hebt. Daar kan ik wel jaloers op zijn hoor want met mijn inpandige balkonnetje is het nog een ver weg droom om dat ook ooit te hebben. En leuk om te lezen dat je ook van die weekmenu´s maakt. Veel kookplezier! Groeten, Philippine