Zie je dat handje onderaan? Dit is dus nog net een lucky shot van een hele quiche voordat deze aan gort werd getrokken. Meneertje had blijkbaar trek en kon geen minuut langer wachten om van de hartige taart met vis te gaan smikkelen.
Mijn fotografieplannen (plukje tuinkers, mooi aangesneden puntje eruit etc.) kon ik dus vergeten en dat is niet erg. Het belangrijkste is dat de quiche goed in de smaak viel bij iedereen.
Quiche met vis Zowel koud als warm lekker!
Hoofdgerecht voor 3 personen + lekkerbekje van 13 maanden
Voor het deeg:
– 200 g bloem
– 1 tl zout
– 3 el olijfolie
– 50 g boter
Voor de vulling:
– 50 g boter
– 50 ml water
– 400 g koolvis, diepvries
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teentje knoflook
– 1 kleine courgette, in blokjes
– 100 g doperwten, ontdooid
– 3 eieren
– 125 g ricotta
– rasp van ½ citroen
– 50 g lekkere cherrytomaatjes (zoals Piccobello’s), in plakjes
Extra nodig: quichevorm van 24 cm doorsnede
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een koekenpan 30 g boter met het water en bak de bevroren vis op laag vuur in zo’n 15-20 minuten gaar met de deksel op de pan. Keer halverwege.
2. Meng de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Voeg steeds een klein scheutje water toe tot het helemaal is opgenomen door het deeg. In totaal ongeveer 100 ml water. Rol het samenhangende deeg tot een bol en laat even rusten.
3. Fruit in een koekenpan de ui met de knoflook in de resterende boter. Voeg de courgette en doperwten toe en laat zo’n 5 minuten meebakken tot beetgaar. Zet daarna het vuur uit en laat rustig wat afkoelen.
4. Mix in een grote kom de eieren met de ricotta en het rasp van de citroen tot een smeuïg geheel. Breng flink op smaak met zout en peper.
5. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap en bekleed de ingevette vorm. Druk het deeg licht in de golvende rand zodat het goed aansluit.
6. Verkruimel de gebakken vis boven het eiermengsel en voeg de gebakken groentes toe. Meng alles door elkaar en giet in de quichevorm. Zorg dat alles goed verdeeld is. Versier de taart met de plakjes tomaat.
7. Plaats de quiche op een rooster in het midden van de oven en bak de in ca. 35 minuten en gaar. Serveer de quiche warm of koud. Lekker met een groene salade erbij.
Laat een reactie achter