Als je lekker aan de slag wilt met bakken is het handig om deze bakspullen in huis te hebben. Kan jij een fijne bakset gebruiken van Rosti Mepal? Kijk dan snel onderaan mijn post hoe je die kan winnen!
Deegroller
Natuurlijk handig om deeg mee te rollen maar ook om koekjes tot kruimels te slaan (in een plastic zakje). Heb je geen deegroller? Gebruik dan een wijnfles waar het etiket vanaf is geweekt. Maar gebruik die fles dan weer niet om koekjes mee kapot te slaan hè.
Lineaal
Ja het klinkt misschien een beetje gek maar ik heb ‘m standaard in mijn la liggen om even mijn springvormen na te meten als ik weer eens sta te twijfelen of ik nou die van 18 cm, 20 of 22 in mijn handen heb.
Kwastje
Ideaal om boter, ei of melk over iets te kwasten. Een siliconen variant is handig om schoon te maken en geeft geen haartjes af.
Ovenhandschoenen
Niets vervelender dan klooien met dubbelgevouwen theedoeken en je dan verbranden aan de bovenkant van de oven.
Paletmes
Ideaal om koekjes van de hete bakplaat mee af te halen of een vulling op een taart te smeren.
Bakpapier
Dit spul is echt briljant! Ideaal om in je bakvormen te doen, op de bakplaat of om er een spuitvormpje uit te vouwen. I love it want het scheelt zoveel aangekoekte zooi!
Weegschaal
Bij bakken is nauwkeurig afwegen erg belangrijk. Ideaal is het om een weegschaal te hebben die tot op de gram nauwkeurig afweegt.
Gardes
Een grote voor beslag en een kleine voor een eitje klutsen of een dressing maken (ok, dat heeft niets met bakken te maken maar nog steeds super fijn met een kleine garde).
Keukenpapier
Een met bloem bestoven werkblad kan je echt het allerbeste met een stukje keukenpapier schoonvegen. En daarna even met een nat stukje papier. Ik haat namelijk keukendoekjes met zo’n slijmerige kledder die je er no way meer uitgespoeld krijgt!
Handmixer
Liefst eentje met gardes en deeghaken. En een sterke moter voor taai deeg.
Rooster
Om koekjes, cakes en taarten mooi te laten drogen
Rasp
Ik zweer bij mijn Microplane rasp. Zo makkelijk om even een citroentje of sinaasappel te raspen. En ook chocolade!
Maatbeker
Ook met vloeistoffen is goed afmeten reuze belangrijk.
Handpersje
Even snel een half citroentje uitpersen is echt in een handomdraai gedaan.
Zeef
Een grote om meel te zeven en een kleintje voor cacao en poedersuiker.
Vormen
Springvormen in 15 cm, 18 cm, 20 cm, 22 cm, 24 cm 28 cm en nog een lekker grote van 30 cm. Ja maak alvast maar wat extra ruimte vrij in je keukenkastje.
Cakevorm van anderhalve en twee liter is fijn om te hebben.
Vormen met losse bodem voor quiches en lage taarten. Rechthoekig is leuk!
Beslagkom
Een grote stevige beslagkom is zo handig om te hebben om alles in te mixen en te mengen.
Uitlikspatel
Om dat laatste beetje deeg uit je mengkom te halen. Wel één nadeel: er valt minder uit te likken met je vinger.
Oven
Ja een dooddoener zal je denken maar toch is een goede oven echt belangrijk bij bakken!
Caketester
Ja je kan natuurlijk je cake testen op gaarheid door er een satéprikker in te steken maar als je een echte bakker bent heb je een caketester in huis. De ultieme bakgadget wat mij betreft.
Winnen!
Kan jij goede bakset wel gebruiken? Maak dan nu kans op deze deze heel fijne 5-delige bakset van Rosti Mepal t.w.v. 34.95 die ik mag weggeven. In de bakset zit de bekende Margrethe beslagkom met deksel, deegschraper, garde en een bakkwast. Met deze set kan je helemaal los gaan om de heerlijkste baksels voor Sinterklaas en Kerst uit je oven te toveren!
Wat moet je doen? Laat hieronder een berichtje achter met jouw favoriete bakrecept en deel dit bericht op facebook.
Helaas is de winactie gesloten en heeft de winnaar reactie van mij ontvangen.
Ik heb even tussen je recepten gezocht, die je op je website hebt staan… Ik ben gek op aardbeien en chocolade, dus dan is de witte chocoladetaart met aardbeien écht een aanrader voor mij! http://liefdevoorlekkers.nl/2014/08/06/witte-chocoladetaart-met-aardbeien/
Die zou ik dus best wel eens een keer willen gaan maken! 😀
Brownie Cheesecake 🙂 Zooooooooo lekker!
Ingrediënten:
Voor het brownie beslag:
250 g ongezouten boter
250 g grof gehakte Valrhona chocola
6 eieren
380 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille extract
150 g gezeefde bloem
mespunt zout
Voor het cheesecake beslag:
125 g ricotta
50 g roomkaas
2 el fijne kristalsuiker
scheutje vanille extract
1 ei
5 tl crème fraiche
1 el bloem
Extra: boter om in te vetten, bakblik
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180ºC. Beboter een bakblik en bekleed het met bakpapier. Meng eerst alle ingrediënten voor de cheesecake in deze volgorde: de ricotta, roomkaas, suiker, vanille extract, ei, crème fraiche en bloem. Zorg dat er geen klontjes in het beslag zitten.
Doe de chocola en de boter in een hittebestendige kom en verhit au bain Marie tot een gesmolten, glad mengsel. Laat het een beetje afkoelen. Klop in een andere kom de eieren met de suiker en het vanille extract. Klop een paar minuten tot alles goed gemengd is en begint te schuimen. Het moet nog niet helemaal licht en wit zijn. Voeg het gesmolten chocola-botermengsel eraan toe en spatel er vervolgens de bloem en zout door.
Giet het beslag in het bakblik, giet het cheescake beslag erbij en trek er met een vork vormen in. Let op: vermeng de twee soorten beslag niet teveel! Bak 25 min in de oven, vooral niet te lang want brownies mogen binnenin nog een beetje smeuïg zijn. Laat in het bakblik afkoelen en snij in stukjes.
Wat een handig lijstje met musthaves, thanks! Met deze prachtige bakset zou ik gelijk de keuken in duiken om mijn favoriete brownie recept met sinaasappel te maken.
Een recept dat niet kan mislukken, hoe klinkt dat? Ik maak dit bananenbrood al een jaar bijna elke week en het is nooit mislukt! Gewoon de ingrediënten bij elkaar in de kom, even roeren en in de oven zetten. Niet ingewikkeld! Een ander voordeel is dat het een volle week lekker blijft in de koelkast, maar dat je ook plakken kunt invriezen. Met een lik grasboter een megalekker tussendoortje dus. Of ontbijt!
Het originele recept van Rens Kroes is glutenvrij.
Voorbereiding: 8 minuten | Bereiding: +/- 60 min
Benodigheden: garde, een grote kom en cakevorm/springvorm
Ingrediënten:
200 gram boekweitmeel
150 gram palmsuiker
1 ½ theelepel wijnsteenpoeder (natuurvoedingswinkel)
½ theelepel kaneel
60 ml appelmoes
3 bananen gepureerd
½ theelepel vanillepoeder of een paar druppels vanillearoma
2 eieren
snufje himalayazout of zeezout
Extra lekker: nog een banaan erbij, veel noten en rozijnen erdoor of stukjes dadel toevoegen.
Meng alles in de grote kom en roer het door elkaar. Vet de spingvorm in (met olie of kokosvet.) en schenk het beslag er in. Bak het bananenbrood 45 minuten op 180 graden.
Door appelmoes en vanillepoeder zonder suiker te nemen wordt het gezonder. Zit er wel suiker in, dan zou je de hoeveelheid palmsuiker kunnen verminderen. Dat zou ik ook doen als je rozijnen en dadels toevoegt. Ervaringstip: gebruik geen bevroren banaan, zonde van de smaak en structuur!
Spicy worteltaart met citrus
Dit is pas superfood! Geen zangzaad zoals qinoa of lijnzaad, maar vooral veel suiker en ei! Niet qua gezondheid, maar qua calorieën en smaak! Weg met al dat verantwoord gedoe, het is tijd om te zondigen! Viva la hedonisma!
Ingrediënten:
-7 eierdooiers;
-200 gram suiker;
-snufje zout;
-eetlepel kaneel;
-theelepel kruidnagelpoeder;
-theelepel kardemonpoeder;
-2 cl kirchwasser;
-fijn geraspte schil van 1 citroen;
-fijn geraspte schil van 2 sinaasappels;
-200 gram geraspte worteltjes;
-120 gram gepelde amandelen;
-120 gram gepelde hazelnoten;
-50 gram paneermeel;
-1,5 theelepel bakpoeder;
-50 gram bloem;
-5 eiwitten;
-100 gram suiker;
-200 gram poedersuiker;
-2 eetlepels kirchwasser;
-2 eetlepels citroen;
-12 worteltjes van marsepein (gebruik voor het loof stukjes pistachenoot).
1.) Vet de bodem van de springvorm in (26 cm);
2.) Verwarm de oven op 190 graden;
3.) Klop de eierdooiers schuimig met de suiker, het zout, het kruidnagelpoeder, de kardemon, het kaneel, de schil van de sinaasappels en de citroen en het kirchwasser;
4.) Blend de noten;
5.) Meng de wortels, de noten, het paneermeel, de bloem en het bakpoeder apart in een kom;
6.) Spatel het mengsel door de opgeklopte eierdooiers;
7.) Klop de eiwitten stijf met 100 gram suiker en schep door het deeg;
8.) Vul de springvorm met het deeg;
Strijk de bovenkant glad;
9.) Bak de taart 45-55 minuten op de tweede richel van onderaf;
10.) Laat de taart afkoelen en het liefst 2 dagen rusten;
11.) Roer een glazuur van de poedersuiker met kirchwasser en het citroensap en bestrijk er de taart mee;
12.) Schik de worteltjes op de taart;
13.) Schaften!
Niet zelf verzonnen, dus ik plaats hier gewoon de betreffende link: http://www.ilovehealth.nl/gezonde-appeltaart/. Een gezonde en overheerlijke appeltaart. Ik heb overigens nog weinig bakervaring.
Mijn lievelings bakrecept: Spinazie cake! Je proeft helemaal geen spinazie, maar de groene kleur is wel duidelijk te zien! Het is een aanpassing op een recept voor het Turkse ‘Ispanakli kek’ oftewel ‘spinazie cake’. Nieuwsgierig geworden? Hier is het recept:
300 gram spinazie 15 minuten op het vuur zetten, het vocht eruit halen (door een zeef drukken) en pureren. 170 gram bloem mengen met 2 zakjes vanillesuiker, bakpoeder, snufje zout en 230 gram witte basterdsuiker. Dan 3 eieren en 125 milliliter zonnebloemolie erdoor mixen en als laatste de gepureerde spinazie erdoor. Op een met bakpapier beklede bakplaat uitstorten (met opstaande rand!) en ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. Laten afkoelen en de randjes eraf snijden. Die verkruimel je in de staafmixer als garnering straks. 400 milliliter slagroom met 2 zakjes klopfix en 1 zakje vanillesuiker en een beetje citroen of sinaasappelschil opkloppen tot het redelijk stijf is. Het rechthoekige stuk cake snijd je in tweeen. Je bedekt een kant met slagroom, legt er aardbeien op en bedekt die ook met slagroom zodat het plat is en je het 2e stuk cake erop kunt leggen. Die bedek je vervolgens ook met slagroom en strooi je de groene kruimels eroverheen. Eet smakelijk!
De allerlekkerste Salted Caramel Cheesecake. Een beetje van mezelf en een beetje van http://www.copenhagencakes.com
Bodem:
2 rollen oreo koekjes
150g boter
3el cacao
Koekjes verkruimelen, boter smelten en samen met cacao toevoegen, in taartvorm en aandrukken.
Cakevulling:
900g magere kwark
4 eieren
200g suiker
merg van 1 vanillestokje (of 2el vanille aroma)
Kwark mengen met suiker, eieren 1 voor 1 toevoegen en goed mixen elke keer. Vanille toevoegen en op de bodem doen. Ongeveer een uur in het midden van de oven op 180graden ongeveer. Evt nog iets langer met aluminiumfolie erover zodat de bovenkant niet zwart wordt en de binnenkant wel gaar. Verschilt per oven heel erg, goed in de gaten houden. Daarna een paar uur in de koelkast, liefst een nacht.
Crème fraiche laagje:
1 bekertje crème fraîche
1el suiker
1/2 merg van vanillestokje (of 1 el vanille aroma)
Alles mengen en over cheesecake smeren. Terug in koelkast.
Salted caramel:
200 g suiker
paar el water
bekertje slagroom
60g boter zeezout
Suiker met water in pannetje laten karameliseren. Van plaat af, slagroom erbij snel roeren. Terug op plaat en laten koken tot karamel wordt. Dan van plaat af, boter erbij en weer goed roeren. Zout toevoegen. Als het is afgekoeld tot kamertemperatuur, op de taart gieten. Zeezout als garnering gebruiken.
Geniet!
Wat een leuke actie!!
Ik maak deze brownies niet heel vaak, omdat heel de keuken
altijd onder het beslag zit. Maar als ik ze maak!! Je blijft er van eten…
Dit recept is uit het bakboekje minicakejes van Joanna Farrow
Voor 12 stuks in muffinvorm, maar ik bak ze meestal in een vierkante bakvorm.
Ingrediënten:
– 85 g. boter + extra om in te vetten
-100 g. pure chocolade, in stukjes
-1 ei + 1 eidooier
-100 g. lichtbruine basterdsuiker
-40 g. zelfrijzend bakmeel
-1/4 tl bakpoeder
-85 g. melkchocolade
Er hoort eigenlijk glazuur op, maar dat doe ik eigenlijk nooit, want zonder zijn ze al lekker genoeg!
1 Verwarm de oven voor tot 190 graden vet een minimuffinbakplaat met 12 holten in (of een vierkante bakvorm) en leg velletjes bakpapier op de bodems.
2 Doe de boter en de pure chocolade in een hittebestendige kom en verwarm ze op een pan met zachtjes kokend water tot ze smelten. Laat het mengsel enigszins afkoelen.
3 Doe het ei en de eidooier met de lichtbruine basterdsuiker in een kom en klop het schuimig met een mixer. Roer het chocolademengsel erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder boven de kom strooi de melkchocoladestukjes erover en meng alles losjes. Schep het in de bakvorm en strijk de bovenkanten glad met de bolle kant van een lepel.
4 bak de brownies 12-15 min. in de oven of tot het korstje droog aanvoelt maar de brownies nog meegeven als je erop drukt. (bak ze liever te kort dan te lang, anders verliezen ze hun smeuïgheid.)
Laat ze 10 min. afkoelen, stort op een rooster en laat verder afkoelen.
Dit is zeker weten eet smakelijk!!
–
Wat een leuke actie Philippine!
Als ik dan toch moet kiezen, wat natuurlijk erg lastig is kies ik voor jouw Aardbei mascarponetaart.
Zit er zelfs aan te denken om hier onze bruidstaart van te maken. Dat zou wel een heel compliment zijn toch!
Wat een leuke actie!
Mijn zoon van 6 is helemaal gek van bakken en helpen in de keuken.
Laatst maakten we deze oreo cheese cake cupcakes en dat werd een groot succes. Alles was al op voor dat papa thuis kwam…
Het recept:
14 oreo koekjes
200 gram roomkaas
50 gram suiker
1 grote ei
100 gram witte chocolade
40 ml room (35% vet)
1/2 theelepel vanille extract
Verwarm de oven voor op 150 C
plaats 10 papieren bakvormpje in een muffinblik en leg op de bodem van elk bakvormpje een heel koekje.
Klop met de mixer op middelmatige snelheid de roomkaas tot een glad geheel.
Voeg daarna geleidelijk de suiker toe totdat het geheel goed gemend is en vervolgens kun je het vanille extract toevoegen.
Druppel de opgeklopte eieren beetje bij beetje toe.
Laat de chocolade smelten samen met room in een kom “au bain Marie”.
Klop vervolgens de witte chocolade en slagroom door het mengsel
Schep als laatste met de pollepel de 4 verkruimelde koekjes door het beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de cupcakevormpjes.
Bak de cupcakes gaar in ongeveer 20 minuten.
Laat de cupcakes de eerste tien minuten na het bakken, buiten de oven in het blik afkoelen
Laat de cupcakes minstens 1 uur afkoelen op een rooster daarna nog 4 uurtjes in de koelkast en je Oreo Cheesecake Cupcakes zijn klaar.
ENJOY!!
Arretjes cake van witte chocolade! I love it!!
Het allerallerllerlekkerste recept dat wij kennen is van doro wot, een Ethiopische kipstofpot. Mmmm! Je maakt het met speciale Ethiopische kruiden: berbere. Onze kinderen komen uit Ethiopië en wij koken dan ook regelmatig iets uit hun moederland-keuken. Hier kun je een goed recept vinden:
http://www.lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerechten/stoofschotels/doro-wot-ethiopische-kipstoof-uit-het-kookboek-bandeet/
En nu ga ik duimen voor de bakset! Die van ons is na jaren bakken echt aan vervanging toe ….