Het is nu echt al heerlijk lenteweer en dan krijg ik meteen trek in zomerse gerechten. Deze panna cotta geeft door de kokosmelk, ananas en Malibu een tropische smaakexplosie in je mond. Ga met je snuf in de zon zitten, sluit je ogen en zie meteen een wit strand, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee in je verbeelding opborrelen. Heerlijk, dat vakantiegevoel begin maart.
Kokos panna cotta met ananas
Nagerecht voor 8 personen:
– 500 ml slagroom, liefs biologisch want heeft meer smaak
– 400 ml kokosmelk
– 2 el suiker
– 1 vanillestokje
– 7 blaadjes transparante gelatine
– 1 rijpe ananas
– 1 handje muntblaadjes
– 3 el Malibu
– sap van 1 limoen
extra: 8 vormpjes van ca 80 ml.
Breng in een steelpan de slagroom, kokosmelk en suiker aan de kook. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap met een mespunt het merg eruit en voeg toe aan het roommengsel. Laat het op laag vuur 5 minuten koken.
Week de blaadjes gelatine in een grote kom met koud water.
Haal de steelpan met de room van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze met een houten lepel één voor één door de warme room totdat ze opgelost zijn. Spoel de vormpjes om met koud water en verdeel het roommengsel erover. Laat de panna cotta zeker 2 uur opstijven in de koelkast.
Maak de ananas schoon, snijd in kleine stukjes en doe ik een kom. Leg de blaadjes munt op elkaar, rol op en snijd heel dunne plakjes. Zo krijg je mooie muntsliertjes. Schep die samen met de Malibu en het sap van de limoen door de ananas. Dek de kom af met plasticfolie en laat in de koelkast de smaken intrekken tot gebruik.
Zet het vormpje omgekeerd op een bord en schud voorzichtig tot de panna cotta los komt. Gaat dit lastig, doop dan het vormpje kort in kokendheet water zonder dat het water op de room komt. Dan komt het makkelijker los. Serveer de ananas erbij. Neem een hap met je snuf in de zon en sluit je ogen…
Kun je mij het smaakverschil tussen room en biologische room uitleggen?
Dank je, Anna
Hi Anna, ik denk dat ik het verschil het beste zo uit kan leggen: een gewoon bekertje slagroom is prima, bio versie smaakt voller vanwege andere samenstelling van vet (volgens mij hoger percentage) en dan heb je nog de literflessen van de Lindenhoff uit Baambrugge. Die drink ik bijna zo uit de fles want echt te lekker! Daar zitten zelfs dikke klonten room in, mjum mjum. En dat heeft de bio variant van bv AH ook. Dat maakt waardoor de smaak veel voller is en ik liever goede slagroom kies bij een gerechtje waar de slagroom een grote smaakmaker is. Probeer het zelf maar eens. Ik denk dat je het verschil ook ziet en proeft. Groeten, Philippine
Dit klinkt heerlijk! Heb het linea recta op mijn ” moet ik maken en wel snel-lijst” gezet.
Nog een vraagje: zou je hiervoor ook zo’n siliconen muffinvorm kunnen gebruiken?
Oef, dat zou ik niet doen want dat is heel lastig omdraaien omdat alle panna cotta’s dan tegelijk eruit moeten. En je kan ze niet heel makkelijk mooi van 1 schaal naar een ander schaaltje verplaatsen. Je kan ook heel goed glaasjes, bijvoorbeeld van die picardie, gebruiken. Of kopjes, of bakjes. Dan kan je ze per stuk omdraaien. Hoop dat het lukt zo! Groetjes, Philippine
Bedankt voor je reactie, had er idd niet bij stil gestaan dat ze er dan allemaal tegelijk uitmoeten 🙂
Hoi philippine!
Noem me eigenwijs maar ik heb het gisteren toch geprobeerd. En het is perfect gelukt! Ik heb wel een hele goede (verstevigde) siliconen muffinvorm van Tefal, misschien daardoor? Ik kon ze er voorzichtig een voor een uitduwen, af en toe een beetje smokkelen door de rest tegen te houden met mijn hand. Het recept was overigens verrukkelijk! Ik kan je wel een foto mailen?
Wat geweldig dat het toch is gelukt! Dan ben jij echt heel handig in de keuken want lijkt mij best lastig. En fijn dat het ook nog eens lekker was. Ja leuk, een kiekje! Mail je het naar info @ liefdevoorlekkers. nl (zonder de spaties)? Groetjes! Philippine
toevallig kom ik bij jou terecht en hadden we al een ananas met munt in de koelkast staan als toetje deze avond, nu staat de panna cotta erbij en wordt het alledaags dessert toch nog iets speciaals en hier kunnen we nog altijd met onze snuf in de zon zitten, het loopt hier tegen de 40°C. Bedankt!
Hi Mia, wat heerlijk dat je in die warme zon van dit tropische toetje kan gaan genieten. Maar vooral heel grappig dat je de helft al had gemaakt van het gerechtje. Nou, smikkelse vanavond! Groetjes, Philippine
toevallig kwamen onze Spaanse vrienden uit het dorp langs vanavond en we hebben ze meteen laten proeven, ze vonden het heerlijk – de panna cotta was een openbaring en de ananas met de munt kenden ze ook niet. We hebben goeie punten gescoord 🙂
Wat leuk dat je me nog even laat weten dat het een succes was. Bedankt! En zo te horen hebben jullie een gezellige avond gehad, leuk!