Laatst stond ik in de supermarkt bij de kassa en de vrouw achter mij -met geblondeerd haar, zonnebank bruin en behangen met een flinke hoeveelheid gouden tierelantijnen- maakte een opmerking met prachtig plat Utregse tongval over mijn boodschappen: ‘Nou, jij eet gezond zeg!’ En toen viel haar oog op een ovaal gevalletje met een bruine, ribbelige schil. Ze zei: ‘Wat is dat dan??’ Natuurlijk vond ik het geweldig leuk om haar uit te leggen dat dat een avocado was, een vrucht die uit Centraal-Amerika komt met groen-geel, bijna boterachtig vruchtvlees. Heerlijk in salades, op een sandwich met bacon en tomaat en je kan er zelfs chocolademousse mee maken. Nou, dat laatste was misschien one bridge too far voor haar want ze zei dat dat wel heel raar klonk maar een avocado misschien wel een keertje ging kopen om te proeven, samen met haar schoondochter. Geweldig toch?
Ik eet avocado vaak, heel vaak. Waarom? Omdat ik het een heerlijke zachte smaak vind hebben en omdat ie ook nog eens bomvol onverzadigde vetten zit is het ook nog eens heel gezond. In veel beauty producten staat dat er avocado-olie in zit. Heel leuk, maar in plaats van die fractie die er in je smeerseltje zit kan je veel beter de vrucht gewoon opeten zodat alle goede stoffen van binnenuit hun werk doen. En het is ook nog eens vet lekker! Wat dacht je van een halve avocado als lunch op een geroosterde boterham, met wat peper en Maldon zout? Super simpel en ook nog eens makkelijk mee te nemen naar kantoor. Handig!
Oja, soms is het lastig om te zien of de avocado rijp is. Voel als eerste of ie een beetje zacht is. Kijk dan onder het reststukje van het steeltje bovenaan. Is dat bruin? Dan is ie niet goed, vaak overrijp en bruin van binnen. Is het lichtgroen? Ready to eat.
Ontzettend gelachen om je eerste alinea. Wie weet is er straks een avocado-fan bij!
Ik was een tijdje anti-avocado maar inmiddels ben ik weer aangesloten bij team-avocado 🙂
Misschien moeten we een avocado fanclub oprichten 😉 Met natuurlijk onze eigen t-shirtjes in avocado groen!
I’m in!
Me too!
Weet je hoe je het nog lekkerder kunt maken?
Strooi er wat fijngehakte walnoten over; geeft meer bite.
Kijk, aan tips van mijn mama heb je wat. Goed idee! xx
Lekker hoor. Neem er regelmatig één mee naar m’n werk voor op brood tijdens de lunch. M’n collega’s zitten me altijd raar aan te kijken. Ze weten niet wat ze missen 🙂
Walnoten eroverheen klinkt ook goed trouwens, ga ik ook eens proberen.
Leuk dat je avocado’s mee naar je werk neemt! Laat die collega’s maar saai kauwen op hun bammetje kaas of filet Americain. Groetjes, Philippine
Met plakjes mango erbij op is het ook heerlijk!!
Ja mango en avocado zijn mega goede vriendjes. Had je dit receptje ook gezien? Die vind jij vast ook heel lekker: http://liefdevoorlekkers.nl/2015/03/25/paaswrap-met-zalm-mango-en-avocado/
Waar is nu dat recept broodje avocado? mooie foto