It’s BBQ time! En een gezellige en ontspannen BBQ begint wat mij betreft met goede voorbereidingen. Hierbij mijn ideale stappenplan voor een super geslaagde BBQ:

Stap 1: Kies een thema

Dit vind ik echt ideaal want zo stem je de smaken van de verschillende gerechten mooi op elkaar af. Bijvoorbeeld Mexicaans, Amerikaans, Midden-Oosters of Aziatisch. Ik koos dit keer voor Italië als uitgangspunt.
Stap 2: Zoek recepten uit. Blader lekker in je kookboeken, snuffel online op blogs of bedenk zelf wat leuks!

Stap 3: Kies wat je wilt maken.

Sommige mensen kunnen dat prima wanneer ze recepten uitzoeken, ik niet. Ik raak altijd flink op dreef en heb dan zoveel ideeën dat ik echt even een momentje moet nemen om te kijken wat ik wil maken. Daarbij houd ik rekening met een mix van vis, vlees en groenten. En daar stem ik dan weer de bijgerechten en sausjes op af.

Stap 4: Inkopen doen

Maak een lijstje met wat je nodig hebt, zo weet je zeker dat je alles in huis haalt wat je nodig hebt (vergeet de houtskool niet!). En kies voor verse en goede ingrediënten, dat proef je!
Bewaar alles in de koelkast wat makkelijk kan bederven want waneer je het mee neemt naar buiten om te BBQ-en dan is het fijn dat het nog fris en vers is.

Stap 5: Voorbereiden

Door vis, vlees en/of groenten te marineren krijgen ze extra smaak. Neem daar wel even twee uurtjes voor zodat de smaken goed in kunnen trekken. Grote voordeel van dit voorbereiden is dat je tijdens het BBQ-en zelf geen omkijken meer hebt naar de bereiding van de gerechten. Op bakken op de BBQ dan na natuurlijk. Voor het marineren gebruik ik het liefste de bakjes van Lock & Lock. Deze sluiten super zodat je koelkast fris blijft en marinades niet gaan lekken.

Stap 6: Fikkie stoken

Neem ongeveer een half uur de tijd om je (houtskool) BBQ aan te steken en goed op temperatuur te laten komen. Ik ben fan van op echt vuur BBQ-en omdat het echt een lekkere smaak geeft. En ik hou ook wel een beetje van klooien met vuur. Zelf gebruik ik houtskool in combi met aanmaakblokjes. Wanneer de kooltjes goed gloeien en heet zijn voeg ik een paar briketten toe zodat de warmte langer aanhoudt zonder dat het te heet wordt. En tussendoor wapper ik een paar keer flink met mijn uit Bali meegenomen BBQ wapperaar van bamboe. Maar een stuk karton werkt ook prima hoor!


Stap 7: Op de BBQ

Drankje erbij, schort voor en al dat lekkers op de BBQ bereiden! Check altijd goed of iets echt gaar is. Zo niet, leg het dan iets verder van het midden zodat het niet aan kan branden maar wel verder kan garen. Even in aluminiumfolie doen helpt ook altijd enorm. En handig: bewaar nog te bereiden vlees en vis op een schaal die op een bak met ijs staat zodat het koel blijft. Of loop even naar de koelkast om er steeds een deel uit te halen. Eet smakelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking, wat ik schrijf is mijn mening