De laatste tijd heb ik wat minder zin in moeilijk doen in de keuken met veel ingrediënten, moeilijke technieken en een lange bereidingstijd. Ik zit in de fase van less is more, daar word ik nu gelukkig van. Maar… ik wil zeker nog steeds heel lekker eten en dus combineer ik een paar goede ingrediënten met veel smaak die een soort smaakexplosie veroorzaken ondanks al hun eenvoud.

De combi van simpel koken en met goede ingrediënten zorgt ervoor dat ik dingen from scratch maak, zoals pesto alla Genovese. Het is echt rete eenvoudig en heeft zoveel smaak dat ik nu bijna altijd wel een potje met home made pesto in de koelkast heb staan. Niet alleen voor door de pasta zoals in onderstaand gerecht maar ook smeer ik het naar hartenlust op een broodje met een plakje belegen boerenkaas of gebruik ik een theelepel door een dressing. Ik word er echt vrolijk van. En dat van zo iets simpels. Dus ja het geluk zit in heel kleine dingen, voor mij in een potje pesto.

Zelf pesto maken

Voor een klein potje vol
– 50 g pijnboompitten
– 1 basilicumplantje (van de supermarkt)
– 1 knoflookteen
– 50 g Parmezaanse kaas
– 80 ml olijfolie

Extra nodig: keukenmachine

Bereiding:

 1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter, op middelhoog vuur. Let op, het kan opeens vrij snel gaan waardoor de pitten aan kunnen branden dus hussel regelmatig. Laat afkoelen op een bord
 2. Pluk de blaadjes van het plantje, pers de knoflookteen uit en rasp de Parmezaanse kaas.
 3. Doe de pijnboompitjes, basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas in de keukenmachine en giet langzaam de olijfolie erbij terwijl de machine aan staat. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

Tip: Heb je geen keukenmachine? Je kunt de pesto ook goed maken met een staafmixer. De structuur wordt en iets anders van maar nog steeds heel erg lekker!

Tip: Pesto over? Bewaar de pesto in een gesteriliseerd jampotje en giet er een laagje olie over. De olie zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de pesto kan komen waardoor deze langer houdbaar blijft. Sluit af met een deksel en bewaar in de koelkast. De pesto is zeker nog een week houdbaar.

Pasta pesto

Voor 4 personen
– 1 courgette
– 400 g cherrytomaatjes
– 400 g spaghetti
– 3-4 el zelfgemaakte pesto
– 40 g Parmezaanse kaas flakes

Extra nodig: grillpan

 1. Verhit een grillpan en breng 2 liter water aan de kook voor de spaghetti.
 2. Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter dik en halveer de cherrytomaten.
 3. Kook de pasta volgens de verpakking al dente in een ruime pan.
 4. Rooster ondertussen de courgette in de grillpan totdat ze aan beide zijden voorzien zijn van bruine grilstreepjes.
  5. Giet de pasta af en meng er 3-4 eetlepels pesto door.
  6. Serveer de spaghetti met de gegrilde courgette en cherrytomaten. Bestrooi met de Parmezaanse kaas flakes.

Tip: hou je van een iets meer spannendere versie, check dan even het recept van boerenkoolspread. Ook heel lekker om als pesto te gebruiken