Nu het officieel lente is begin ik langzamerhand ook weer zin te krijgen in lente-eten. Salades, veel verse groenten, minder zoet en meer frisse smaken. Werd ook wel tijd want ik kwam er vorige week achter dat ik deze winter wel echt enorm veel heb genoten comfort food. De weegschaal vertelde mij namelijk dat ik 24 pakjes boter aan was gekomen. Ik maak mij daar niet heel erg druk over maar op zich merkte ik wel dat ik wat minder strak in mijn velletje zat. En wat strakker in mijn broek. Dus nu langzaam aan de zon zich wat vaker laat zien, de temperatuur weer hoger wordt en er knoppen aan de bomen komen is het voor mij het perfecte moment om weer vaker met een salade te lunchen, zoals deze spinaziesalade. En als ik dan wat pakjes boter minder weeg over een tijdje is dat mooi meegenomen.

Spinaziesalade met gepocheerd eitje en spek

Lunch, voor 1 persoon

– 1 el witte wijnazijn
– twee flinke handen spinazie
– 6 plakjes gerookt ontbijtspek
– 1 el extra vierge olijfolie
– ¼ citroen, goed schoongeboend
– 1 vers biologisch eitje
– 1 el geraspte Parmezaanse kaas

  1. Breng een pan met water met de azijn aan de kook, met minimaal een laag water van 6 cm voor het pocheren van het ei.
  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de plakjes ontbijtspek in 4-6 minuten op middelhoog vuur uit. Keer halverwege om. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
  3. Maak een dressing van de olijfolie, ½ el citroensap en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de spinazie over het bord en besprenkel met de dressing.
  4. Draai het vuur laag van de pan met kokend water, zodat het water niet meer borrelt. Breek het ei voorzichtig in een kommetje of kopje en laat vervolgens het ei in het water glijden. Houd het water tegen de kook aan en laat het ei in ca. 3-4 minuten gaar worden voor een eitje met vloeibaar eigeel. Schep het ei met een schuimspaan voorzichtig uit de pan, laat goed uitlekken en leg op de salade.
  5. Breek de uitgebakken spek in grove stukken en verdeel over de salade. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen over de salade en bestrooi alles met de Parmezaanse kaas. Maal naar smaak nog wat peper en zout over de salade.

Zin in meer salades? Kijk ook eens naar de salade met prosciutto, mozzarella en nectarine of venkelsalade met zalm. Of zoek op salade in de zoekbalk, dan vind je nog heel veer meer inspiratie.