Groente roosteren is mijn nieuwe favoriete bezigheid in de keuken. Even alles choppen, hup op een bakplaat met fijne smaakmakers en de oven doet de rest. Zo heb ik ondertussen tijd om andere dingen te doen, en het belangrijkste: geroosterde groente is zoveel lekkerder dan ze te koken omdat je niks van de smaak weggooid zoals in het kookwater bij koken. Ook concentreren de smaken zich veel meer en krijgen ze, afhankelijk van het type groente, vaak een lichtzoete smaak. Dat merk je echt wanneer je pompoen, pastinaak en rode ui roostert. Love it!

De vader van een oud collega van mij is nummer 1 in de wereld als het gaat om tahini dressing maken. Ik kreeg een keertje een potje mee met dressing die haar vader had gemaakt en ik was meteen verkocht. Verrukkelijk! Het belangrijkste ingrediënt is tahin, een Midden-Oosterse pasta gemaakt van gemalen sesamzaad, te koop in Turkse winkels en natuurvoedingswinkels. Het is lichtbeige van kleur, smaakt intens naar sesam en kan soms lichtbitter smaken. Ideaal om over deze pompoensalade met geroosterde groente te doen voor die echte Midden-Oosterse touch. Ja ik moet meteen bekennen dat mijn dressing toch net wat anders smaakt dat die in het potje, vast vanwege de authentieke Israëlisch ingrediënten die hij gebruikte, maar nog steeds is het echt heel lekker. Maak gerust een grotere hoeveelheid want in de koelkast is het nog wel een paar dagen houdbaar.

Pompoensalade met feta en tahini dressing

Lunchsalade voor 2 personen
– 500 g flespompoen, geschild en in blokjes
– 1 rode ui
– 1 tl geroosterde paprikapoeder
– ½ tl gemalen koriander
– ½ tl gemalen komijn
– 1 el olijfolie
– 75 g lekkere slamelange
– 80 g feta
– handje platte peterselie

Voor de tahini dressing
– ½ teentje knoflook
– Handje bladpeterselie, fijngehakt
– 2 el tahini
– 1 el citroensap
– 3 el water
– peper en zout

Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen (niet noodzakelijk maar vind ik persoonlijk wel lekkerder), verwijder de pitten met een lepel en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 centimeter. Snijd de rode ui in dunne partjes.

2. Verdeel de rode ui en pompoen over de bakplaat, strooi er de specerijen over en besprenkel met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en hussel alles goed door elkaar zodat alles met een laagje bedekt is. Rooster de groenten 25-30 minuten in het midden van de oven. Laat 10 minuten afkoelen.

3. Pers voor de tahini dressing het teentje knoflook uit boven een kommetje. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met peper en zout. Mocht de dressing nog wat dikkig zijn (wat verschilt per tahin die je gebruikt), voeg gerust nog een beetje water toe.

4. Verdeel de slamelange over 2 borden. Verkruimel de feta en verdeel samen met de pompoen over de sla. Bestrooi met nog wat peterselie en serveer de tahini dressing erbij. Zo kan iedereen zelf de hoeveelheid dressing bepalen, en ziet het gerecht er tijdens het serveren ook net wat lekkerder uit.