Deze gezonde carrot cake, en 44 andere healthy recepten, ontwikkelde ik voor tophockeyster Ellen Hoog haar eerste kookboek ‘In perfecte conditie’. Een regelrechte bestseller, mede dankzij mij.

Ellen is dol op lekker gezond eten en kookt graag maar is geen doorgewinterde receptontwikkelaar en dus werd ik benaderd door uitgeverij Carrera om deze taak op mij te nemen. Ook omdat Ellen druk bezig was met de voorbereidingen voor de Olympische zomerspelen en de doorlooptijd van dit project vrij kort was. Vol enthousiasme heb ik mij op deze klus gestort want ik moest alles binnen paar weken getest en wel op digitaal papier hebben staan.

Ellen-proof recepten

Wie mij een beetje kent of volgt weet dat ik geen doorgewinterde health chick of fitgirl ben en alleen maar sport gerelateerde recepten bedenk. Wel ben ik iemand die goed is in verrassende smaakcombinaties bedenken en standaard gerechten een lekkere twist geven. Samen met de fijne know how van Susan Janssen van Suus voeding en sport resulteerde dat in de gezonde recepten die ook nog eens erg lekker zijn. Van snelle smoothies tot power snacks en voedzame diners. En ja, natuurlijk goed afgestemd want het moest wel Ellen-proof zijn. Zo is ze dol op kaas, houdt ze niet van pudding en is ze geen enorme zoetekauw.

Het was een intensief traject maar ook echt enorm leuk om te doen. Ondanks dat ik in de rol van bijna ghostwriter voor dit boek zat ben ik wel enorm trots dat het boek zo’n succes is geworden en ik met mijn recepten heel veel mensen heb geïnspireerd en lekker laat eten. Daar doe ik het voor. Dat mensen met een glimlach genieten van hetgeen wat op hun bord ligt en hun smaakpapillen prikkelt.

Ellen Hoog

Voor mijzelf net even anders

Nu had ik laatst zin om een gezonde carrot cake te bakken en dacht ik aan het recept wat ik voor dit boek had ontwikkeld. Toch leuk om je eigen recept uit een boek te koken! En dus ging ik met meneertje B aan de slag in de keuken. Wat mij opviel tijdens het bakken is dat ik voor een kant-en-klare mix aan specerijen had gekozen, namelijk koek- en speculaaskruiden. Dit had ik gedaan omdat je anders zo’n enorm lange ingrediëntenlijst krijgt en vaak schikt dit mensen af om een recept te maken. Als ik voor mijzelf kook ben ik meer van een eigen specerijenmengsel samenstellen zodat je er echt je eigen smaak aan kunt geven. In onderstaand recept heb ik dat dan ook gedaan. Mocht je niet alles in huis hebben of schrikken van de lengte van het lijstje, vervang de kruiden dan gerust door 1 el koek- en speculaaskruiden.

De cake was weer echt verrukkelijk. Vooral een dag later want dan zijn de smaken goed ingetrokken en de cake net wat kleffer. Dus ja, de gezonde carrot cake was binnen de kortste keren op, mede dankzij meneertje B want die was er ook niet bij weg te slaan.

Gezonde carrot cake

Voor 8-10 stukken
– 150 ml zonnebloemolie
– 150 g kokosbloesemsuiker
– 2 eieren
– 250 g winterpeen, geraspt
– 50 g rozijnen
– 50 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
– 100 g pecannoten (of walnoten, ook lekker!)
– 1 tl kaneel
– ½ tl gemberpoeder
– ½ tl kardemompoeder
– snufje kruidnagelpoeder
– rasp van ¼ sinaasappel
– snuf zout
– 175 g speltbloem
– 2 tl bakpoeder
– 75 g pure chocolade, grof gehakt

Extra nodig: springvorm van 20 cm, bakpapier, handmixer

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in met een beetje zonnebloemolie en bekleed de bodem met bakpapier.
  1. Klop de resterende zonnebloemolie, kokosbloesemsuiker en eieren met een handmixer in enkele minuten luchtig in een grote beslagkom.
  1. Spatel de geraspte peen, rozijnen, abrikozen, pecannoten, specerijen, sinaasappelrasp en zout door het beslag.
  1. Zeef de speltbloem en het bakpoeder boven de kom en spatel vervolgens alles goed door elkaar. Schenk het beslag in de vorm en strijk glad met een spatel.
  1. Bak de carrot cake in 50-60 minuten in het midden van de oven gaar. Laat daarna 1 uur op een rooster afkoelen.
  1. Smelt de chocolade au bain-marie. Druppel de chocolade in strepen over de taart en wacht tot de chocolade gestold is. Handig om ‘m even in de koelkast te zetten als je de taart snel wil eten 😉