Gebakken champignons met tijm en een sjalotje is misschien niet het eerste waar je aan denkt als ontbijtje. Toch is het helemaal niet zo gek dat ik dit maakte om de dag mee te beginnen want bij een English breakfast eet je vaak gebakken paddenstoelen. Ik ben dus niet de enige! En belangrijkste, het is gewoon enorm lekker.

Als lunch maak ik af en toe dit gerechtje, en dan nog met een teentje knoflook erdoor en op het laatst blus ik de champignons af met een restje wijn. Nu moet ik toegeven dat ik dat een beetje veel van het goede vond, die knoflook en wijn, op de vroege ochtend dus die heb ik nu achterwege gelaten.

Met mijn voornemen om 3x per week hartig te ontbijten bedacht ik mij dat ik daardoor meer zout binnenkrijg dan anders. Een eitje in de ochtend is dan snel gemaakt en wat zout erover is natuurlijk heerlijk. En ik, als echte salt junky, ga dan het liefst voor piramideflakes, zoals die van Maldon. Heerlijk knisperend. Echt een toevoeging aan mijn gerecht maar dan krijg ik meteen aardig wat zout binnen.
Ik dacht bij deze champignons, laat ik ze nou extra smaak geven door de verse kruiden tijm en peterselie toe te voegen. Kruiden zijn namelijk enorme smaakmakers waardoor je zout veel minder mist in een gerecht. Maar toen ik een hap nam dacht ik toch, waar is het zoutvaatje? Ik kwam met een betere oplossing: parmigiano! Die heeft een lekker pittige (zoute) smaak en dus raspte ik daar nog wat van over. En dat was precies wat de gebakken champignons en de avocado nodig hadden. Dit ontbijt is nu al een blijvertje. Of als lunch, ook lekker.

gebakken champignons

Gebakken champignons met avocado

Ontbijt voor 1 persoon
– 125 g kastanjechampignons
– 1 kleine sjalot
– 2 takjes verse tijm
– ½ tl olijfolie
– ½ avocado
– klein handje platte peterselie
– klein stukje parmigiano

  1. Snijd de kastanjechampignons in kwarten en snipper de sjalot. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot 1 minuut op middellaag vuur. Voeg de champignons en tijm toe en bak 5-7 minuten mee, tot ze zacht beginnen te worden maar wel nog een beetje bite hebben.
  3. Verwijder eventueel de pit en lepel het vruchtvlees uit de avocado. Leg de avocado op het bord en snijd in dunne plakjes. Schep de gebakken kastanjechampignons er omheen, rasp wat parmigiano erover en bestrooi met de peterselie. Lekker met een getoaste volkoren boterham.