Hartig ontbijten. Gisterochtend had ik bedacht om dat 3 keer per week te doen. Waarom? Nou ik ben een beetje klaar met iedere ochtend de dag te beginnen met zoet. Dat klinkt misschien alsof ik altijd de dag start met een boterham hagelslag naar binnen werken maar dat is niet zo. Ik eet (bijna) altijd muesli met fruit en melk óf havermout met fruit erdoor. Lekkere ontbijtjes en op zich best gezond maar door de suikers in het fruit en de koolhydraten in de granen, die je daarna omzet in suikers, is mijn lichaam enorm gewend aan een zoete kickstart. En nu dacht ik: Time for some change! En dus heb ik gisterochtend mij voorgenomen om 3x per week hartig te ontbijten.

Veel veggies, weinig koolhydraten

Een hartig ontbijtje maken klinkt niet als iets lastigs. Gewoon een bammetje kaas smeren en klaar ben je. Maar nu komt de grap, ik heb dus bedacht dat ik ook liever geen (of weinig) koolhydraten dan wil eten. Dus bye bye broodje. En dus trapte ik gister af met scrambled eggs met spinazie en wat cherrytomaatjes erbij. Heerlijke start! Ik dacht meteen, waarom ben ik hier niet eerder mee begonnen? De scrambled eggs vulden goed en mijn honger gevoel bleef langer weg dan wanneer ik muesli met melk en fruit eet. En ook fijn: in de ochtend had ik al meteen veggies in mijn buik. Daar kan je nooit vroeg genoeg mee op de dag beginnen.

Veel hartige ontbijtinspiratie

Ik postte mijn ontbijtje met ongeveer dit verhaaltje gister op Instagram en vroeg of mensen nog wat tips voor mij hadden voor inspiratie. Zoveel reacties en heerlijke suggesties, ik was echt verrast. Hier krijg je toch meteen trek van? Ik wel in ieder geval, lees maar even mee:

Joy mijn favo fitgirl met brains. Kanjer in alles wat zij doet!
Misschien zijn (oosterse, lichte) soepjes ook wel lekker.. of een stukje quiche, of bijv geroosterde pompoen met een lekker eitje erbij, of slow roasted tomaten uit de oven 🤤 Krijg gelijk allemaal ideeën 😍 Enne.. van die dunne, licht belegde pizza’s met bietjes en geitenkaas en asperges enzo.. is ook wel een idee 😏

Mirjambuter: Ik ontbijt regelmatig met soep. Gewoon verschillende (diepvries) groenten bij elkaar in een pas gooien, water en tuinkruiden bouillonblokjes van zonnatura erbij. Laten doorkoken, pureren en klaar. Makkelijk, snel en een lading groenten waar je u tegen zegt. Tip: kook en pureer een halve avocado mee. Romig effect en je hebt ook gelijk je gezonde vetten binnen.
Die avocado had ik nog niet bedacht, vond ik echt een heel toffe tip!

F_baas had ook een leuk ontbijtje waar ik zelf niet snel aan zou denken. Perfect als afwisseling met al die eitjes natuurlijk:
Scrambled tofu (op brood/cracker/wrap) of getoast notenzadenbrood met avocado en citroenrasp (mijn favoriet!)

Floorkookt blijkt een die hard hartige ontbijteseter te zijn:
Left overs van de avond ervoor, kikkererwtenpannenkoeken met witte bonen in tomatensaus (beslag maak je de avond ervoor dan ben je zo klaar), alle soorten salades, gewokte broccoli met ei en roggebrood etc etc. Ik eet bijna dagelijks hartig met groenten en vind het heerlijk!

Dafnatsadokhai is mijn oud collega bij HelloFresh die altijd 1000 ideeën heeft voor heerlijke en gezonde gerechten en die kwam ook meteen met briljante suggesties aanzetten:
Haha goed bezig! Go for israeli salad met veeeel cottage cheese, shaksukaaaa, hartige pannenkoek met spinazie en geitenkaas, omelet als wrap gevold met zalm en avocado, gewoon een hele avocado uitlepelen (genoeg voeding dus klaar ben je), eiwitrijk lupinebrood met kaas of gewoon een old school tosti hahaha😜 Geniet ervan lieverd!!

En rebbie87 had ook nog een goede: Hartige havermout is ook erg lekker!
Was ik alweer bijna vergeten dat ik vroeger vaak havermoutpap at met jonge kaas erdoor. Met stroop erover, dat wel. Beetje het idee van spekpannenkoek met stroop zeg maar. Mocht ik op een van mijn niet koolhydraatarme dagen zin hebben in een lekker bakkie pap en wel bij het hartige willen blijven dan is dit natuurlijk ook een heel goeie.

Zelf had ik deze ook nog op mijn lijstje staan:

  • pompoenpap met feta en dukkah
  • gebakken paddenstoelen met gerookte ham en een cracker erbij
  • Arabisch ontbijten met tabouleh en hummus
  • Eitje met avocado en gerookte zalm
  • Slawraps
  • Zoete aardappelpannenkoekjes
  • Groentemuffins

Ik krijg meteen trek als ik dit allemaal zo op een rijtje zie en genoeg variatie om gewoon iedere dag hartig te ontbijten.
Mocht jij nou ook nog leuke tips hebben, leuk als je hieronder een berichtje achterlaat.

Scrambled eggs met spinazie

Ontbijt voor 1 persoon
– ½ tl olijfolie
– 1 sjalot
– 2 eieren
– Flinke hand spinazie
– Handje platte peterselie
– 5 cherrytomaatjes

  1. Snipper de sjalot heel fijn. Kluts de eieren in een kom en breng op smaak met wat zout en peper.
  2. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en fruit de sjalot op middellaag vuur 2 minuten. Voeg de spinazie toe en roerbak kort totdat de blaadjes iets geslonken zijn. Draai het vuur laag en voeg het grootste deel van de peterselie toe. Giet de eieren erbij en laat al rustig omscheppend stollen.
  3. Serveer de scrambled eggs met gehalveerde tomaatjes en de resterende peterselie erover.