Geroosterde pompoen maak ik regelmatig maar eigenlijk snijd ik ‘m dan altijd in stukken. Nu leek het mij lekker om een keertje een pompoen te halveren, dan te roosteren en als laatste te vullen. Een pompoen op die manier serveren leek mij namelijk heel feestelijk en dus ging ik aan de slag.

Lang roosteren

Ik had gekozen voor een niet al te grote flespompoen. Nu hebben flespompoenen veel vruchtvlees en een kleine holte waar de pitjes in zitten waardoor het roosteren van de pompoen wat langer duurde dan ik had verwacht. Ik denk dat als ik dit een volgende keer maak met een bolpompoen, waarbij je een groter interieur hebt, hij dus ook minder lang in de oven hoeft te roosteren.

Vullen

Omdat de geroosterde pompoen een zachte, licht zoetige smaak heeft leek het mij een goed idee om een vulling te maken met lekker veel smaak zodat deze een mooie tegenhanger vormt. Op het moment dat ik dit gerecht bedacht stond ik bij mijn Turkse groenteboer in de winkel en toen popte een lekkere tabouleh meteen in mij op. Groot voordeel: ik kon alles bij Mehmet halen, wel zo makkelijk.

Net even anders

De Libanese tabouleh wordt oorspronkelijk met bulgur gemaakt en met heel veel peterselie erdoor. Nu heb ik het net even anders aangepakt door couscous te gebruiken in plaats van bulgur, omdat ik persoonlijk meer van de fijne korrels van couscous houd. Verder heb ik een hoop andere verse kruiden door de salade gedaan die samen met een heleboel andere enorme smaakmakers een explosie aan smaak geven. Daar houd ik van: BAM feta, BAM kalamata, BAM granaatappel, BAM munt, BAM gerookte amandelen. Zo lekker! Helemaal met die zachte pompoen. En wat ik enorm geslaagd vind aan dit gerecht is dat het heel erg leuk is om te serveren zo, het ziet er mega feestelijk uit. Helemaal blij mee. En het idee van een hele pompoen roosteren ga ik vaker inzetten. Ik heb alweer een hoop andere lekkere variaties hierop bedacht. Wacht maar af!

Geroosterde pompoen met tabouleh

Voor 2 personen
– 1 niet te grote flespompoen
– 75 g couscous
– 1/8 blokje groentebouillon
– 1 el olijfolie
– 1 tl tomatenpuree
– 1 mespunt harissa
– ½ rode puntpaprika
– 60 g feta
– 1 handje platte peterselie
– 1 handje koriander
– 8 blaadjes munt
– 25 g gerookte amandelen
– 100 g granaatappelpitjes (is ongeveer 1/3 granaatappel)
– 50 g kalamata olijven
– sap en rasp van ¼ kleine citroen
– Maldonzout
– peper

Extra nodig: grote ovenschaal

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder met een lepel de zaden. Leg de pompoenhelften met het snijvlak naar beneden in de ovenschaal en giet er water bij tot ze in een laagje van ongeveer 1 cm water staan. Rooster de pompoen in 60-80 minuten gaar.
  1. Doe de couscous in een grote kom en verkruimel er het bouillonblokje over. Voeg de olijfolie, tomatenpuree en harissa toe. Giet 120 ml kokend water erover en roer kort door. Laat de couscous, afgedekt, 10 minuten wellen.
  2. Snijd ondertussen de puntpaprika in kleine blokjes en verkruimel de feta. Snijd de verse kruiden fijn en hak de amandelen grof.
  1. Voeg de puntpaprika, feta, gehakte kruiden, granaatappelpitjes, olijven en het sap en rasp van de citroen toe aan de couscous en meng door elkaar. Breng deze tabouleh verder op smaak met Maldonzout en peper.
  1. Leg de halve pompoen op een bord en verdeel de tabouleh erover. Bestrooi met de gehakte amandelen en eventueel met nog wat bladpeterselie en wat druppels lekkere olijfolie.

Zin in meer Arabische smaken? Hier vind je recepten voor Arabische mezze

geroosterde pompoen