De garnalencocktail is een ‘gouwe ouwe’ tijdens de feestdagen. Nu dacht ik, ik vind het wel tijd om deze klassieker een twist te geven waardoor het gerechtje wat frisser wordt. Als ik veel gangen te gaan heb tijdens het kerstdiner dan eet ik graag een licht voorgerecht en dat is mijn variant op de garnalencocktail zeker geworden.

Toveren met kwartelei

Het kwarteleitje kan je koken zoals ik in het recept heb omschreven. Nog leuker is om ze zo te bereiden: leg 1 kwarteleitje per persoon (je hebt er dan dus 4 nodig ipv de 2 die in het recept staan) 48 uur in de vriezer. Laat ze rustig ontdooien en gooi het eiwit weg. Wat je overhoud is een bolletje eigeel wat je zo op het torentje kunt serveren. Door de vrieskou veranderd namelijk de structuur van het eigeel waardoor deze niet meer vloeibaar is. Hoe cool is dat?! Zo heb je een soort kerstbal op je garnalencocktail.

Voor wie denkt, waarom heb je dat niet zelf gedaan en op de foto gezet. Nou… omdat ik dus vergeten was de kwarteleitjes op tijd in de vriezer te doen…

Frisse garnalencocktail met kwarteleitje

Voorgerecht voor 4 personen
– 2 stengels bleekselderij
– 1 friszure appel, zoals Granny Smith
– 2 kwarteleitjes
– 2 el Turkse yoghurt
– 2 el mayonaise
– 2 tl grove mosterd
– rap van ½ citroen
– 1 el citroensap
– 200 g Hollandse garnalen
– 30 g radijs kiemgroenten (2 kleuren ziet er extra leuk uit)
– beetje citroen-olijfolie of andere lekkere olijfolie (zoals die van Gkazas)

Extra nodig: serveerring

  1. Snijd de bleekstengel en appel in kleine blokjes van 3 mm (brunoise). Bij de bleekselderij gaat dat makkelijk door deze in de lengte in dunne repen te snijden en vervolgens kleine stukjes ervan af te snijden. De appel snijd je in plakken van 3 mm en deze in repen en dan in blokjes.
  1. Leg de kwarteleitjes in een steelpan en giet er koud water bij tot ze net onder staan. Breng aan de kook en kook ze daarna op laag vuur zo’n 4-5 minuten. Giet af, laat afkoelen en pel.
  1. Meng ondertussen de yoghurt, mayonaise, mosterd, citroenrasp en sap in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de bleekselderij en appel toe en meng goed door elkaar.
  1. Plaats de serveerring op een bord. Schep een kwart van het bleekselderijmengsel erin en druk goed aan. Verdeel daarna een kwart van de garnalen erover en verwijder de serveerring. Leg er wat kiemgroenten op en een half eitje en bestrooi. Druppel er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout.

Tip

De garnalen meng ik niet in het gerecht met nog een sausje waardoor ze er mooi fris en puur uitzien. Wel is het daarom goed om het mengsel van appel en bleekselderij hoog op smaak te brengen, zodat als je een hapje van beide neemt het gerechtje in balans is.

Op zoek naar nog een feestelijk voorgerechtje? Gevulde avocado met rivierkreeftjes is ook heerlijk