De dag beginnen met ontbijttaart. Leuker kan het leven toch niet worden? Toen ik dit recept van Miljuschka zag in haar kookboek Lekker Miljoeschka, wist ik, die moet ik meteen koken. Het toffe aan het recept vind ik dat je een soort korstdeeg voor de bodem maakt van een mengsel wat je normaal voor granola gebruikt. En ja, zo bestaat die taart opeens uit ingrediënten waar ik dagelijks mee ontbijt: granola, yoghurt en fruit. Beter de dag beginnen met een taart dan met een lullig kommetje toch? Of zoals Miljuschka zegt: Begin je dag met een feestje!

Eigen touch

Wel heb ik het recept een klein beetje aangepast door de bodem van een dun laagje chocolade te voorzien. Ik vind het namelijk een best flinke taart die ik niet in één keer opeet. Door de chocolade wordt de bodem niet snel zompig en kan je ‘m prima een dagje bewaren. Of fijn, als je ‘m met de kerst maakt kan ie prima even op ontbijttafel blijven staan zodat iedereen een crunchy stukje heeft.
Ook heb ik gekozen voor tropisch fruit omdat nu in het seizoen is. En stervrucht ziet er super feestelijk uit bij de kerstbrunch. Want dan ga ik deze ontbijttaart zeker serveren.

Ontbijttaart met tropisch fruit

Voor 8-10 personen
Voor de bodem
– 3 el kokosolie
– 50 ml ahornsiroop
– 150 g havervlokken
– 50 g geschaafde amandel
– 50 g geraspte kokos
– 1 eiwit
– snufje zout
– 80 g pure chocolade

Voor de vulling
– 700 g Turkse yoghurt
– 50 ml agavesiroop of honing + wat extra voor erover
– 1 limoen
– Tropisch fruit zoals: papaya, passievrucht, vijgen, blauwe bessen, mango, sterfruit en kiwano
– 1 el kokosrasp 

Extra nodig
taartvorm met losse bodem van 24 cm doorsnede, kwastje

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  1. Smelt de kokosolie met de ahornsiroop op laag vuur in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en voeg de havervlokken, amandel, kokos, eiwit en een snufje zout toe. Meng goed door elkaar.
  1. Verdeel het mengsel over de taartbodem en de rand druk aan. Dit gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel. Plaats de taart in het midden van de oven en bak in 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen.
  1. Smelt de chocolade au-bain marie. Bestrijk met een kwastje de afgekoelde bodem met de chocolade, doe dit voorzichtig zodat de bodem heel blijft. Laat de chocolade afkoelen en stollen. Als het erg warm is kan je de taart even in de koelkast zetten, dan gaat het lekker snel.
  1. Roer ondertussen de yoghurt met de agavesiroop in een kom los. Boen de schil van de limoen grondig en rasp deze boven de yoghurt. Knijp de limoen uit en voeg minimaal ½ aan de yoghurt toe en roer door. Proef even wat jij lekker vindt. Sommige limoenen geven namelijk veel meer sap dan anderen en zonde als het te zuur wordt ipv lekker fris. Verdeel het yoghurtmengsel over de bodem.
  1. Maak het fruit schoon en leg mooi op de taart. Druppel er wat honing over en strooi er als laatste wat kokosrasp overheen.

Tip

Je gebruikt niet al het fruit voor de decoratie van de taart dus maak er gerust nog een lekkere fruitsalade of smoothie mee.

ontbijttaart