Deze gevulde avocado met rivierkreeftjes ziet er zo feestelijk uit dat je deze echt perfect als voorgerechtje voor de kerst kunt serveren.
De inspiratie voor dit gerechtje haalde ik uit Sergio Herman zijn boek Simple Food. Hij heeft daar gevulde avocado’s in staan waar mijn oog direct op viel vanwege de schoonheid van het gerechtje. Nu combineert hij het gerechtje met paling alleen ben ik daar niet zo’n voorstander van. De smaak is heerlijke maar de palingstand is afgelopen 50 jaar met 95% gedaald. Wist je namelijk dat een paling pas na 15-25 jaar volwassen en trekt dan naar de Sargasso zee om te paaien? De jonge larfjes komen via zeestromingen weer terecht in Europa en dus ook in Nederland. Heel lang is geprobeerd de palingstand te bevorderen door het uitzetten van jonge aal maar helaas is het niet gelukt om hierdoor de hoeveelheid paling in de wateren omhoog te krijgen. Omdat het kweken van paling nog niet mogelijk is zijn alle palingkwekerijen afhankelijk van jonge paling uit het wild. En daar zijn er niet zoveel van. En dus maak ik graag een bewuste keuze wat ik wel en niet eet, ook met de kerst. Rivierkreeftjes zijn een geweldig alternatief in dit gerechtje want het beetje zoetige gecombineerd perfect met het romige van de avocado en het pittige van de cayenne en kiemgroenten. Zo is het voor iedereen een feestelijk gerechtje, ook voor de paling

Gevulde avocado met rivierkreeftjes

Voorgerecht voor 4 personen
– 2 rijpe avocado’s
– 1/3 komkommer
– snufje cayennepeper
– 3 el citroensap
– 3 el olijfolie
– 4-6 radijsjes
– 175 g rivierkreeftjes
– 20 g preikiemen
– 50 g waterkers
– 4 amandelen

  1. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit zonder de schil te beschadigen. Dit gaat makkelijk met een parisienne boortje. Snijd het vruchtvlees heel fijn.
  2. Schil de komkommer en snijd deze met een mandoline in heel dunne reepjes. Of, als je geen mandoline hebt, rasp de komkommer met een rasp.
  3. Meng in een kom het avocadovruchtvlees, komkommer, cayennepeper, 2 el citroensap en 2 el olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Vul de uitgeholde avocado’s met het het mengsel.
  4. Snijd de radijsjes in heel dunne plakjes, dit gaat ook makkelijk met een mandoline. Verdeel de rivierkreeftjes en plakjes radijs over de avocado’s en leg er een plukje preikiemen op.
  5. Verdeel de waterkers over de borden. Leg daarop de gevulde avocado’s en besprenkel alles met de resterende olijfolie en citroensap en breng nog wat op smaak met peper en zout.
  6. Rasp als laatste met een fijne rasp de amandel over de gevulde avocado’s met rivierkreeftjes. Serveer direct.

Avocado met rivierkreeft