Een hele kalkoen bereiden is niet niks, dacht ik altijd. Ik zie mijn goede vriend zo weer voor mij die met Thanksgiving druk in de weer was met injectiespuiten en timers voor zijn project kalkoen. Ik vond het indrukwekkend hoe hij dagen druk bezig was met het beestje masseren, vocht injecteren en meer van die gekkigheden. Het heeft veel indruk op mij gemaakt kan ik je zeggen. Hij woonde in New York en ik was bij hem op bezoek en we gingen met een grote groep Thanksgiving vieren, waarbij een big Turkey natuurlijk niet mag ontbreken. Geweldig leuke avond gehad maar als ik eraan terugdenk hoeveel tijd en gedoe het was om die kalkoen te bereiden word ik niet direct enthousiast om zelf hele kalkoen te bereiden met de feestdagen.

Rolls Roys turkey

En toen belde Jan mij op van Boers & Boers, of ik zijn hele kalkoen wilde proberen. Een knoeperd van een beest van maar liefst ruim 4 kilo waar je maar liefst met 12 man van kunt eten. Hij vertelde mij dat de Copas kalkoen echt de Rolls Roys onder de kalkoenen is. “Het beestje leeft op een free range farm in Engeland met prachtig uitzicht op een glooiend landschap waar ie fijn beetje kan keuvelen. En dat voor maar liefst 7 maanden lang, in tegenstelling tot 2 maanden zoals bij plofkalkoenen.” Kijk, een verhaal naar mijn hart. Dieren die een relatief fijn leven hebben gehad en in een normaal tempo kunnen groeien. Doordat de kalkoenen die tijd hebben krijgen ze van nature een mooi vetlaagje die perfect beschermd tegen het uitdrogen tijdens het bereiden. Daardoor geen gedoe met injecteren van vocht en vet tijdens de bereiding zoals mijn New Yorkse vriend deed. Yes, dat klinkt goed dacht ik.

Hele kalkoen zonder stress

Toch had ik wel nog wat vragen aan Jan: Hoe zit het dan met de vulling? Is zo’n beest niet veel te groot voor mijn doorsnee oven? Kost het niet bergen met tijd en is het alsnog een hoop gedoe? Ja ik twijfelde nog steeds een beetje. Wat je dus echt niet wilt tijdens de kerst is alsnog stress omdat operatie kalkoen niet vlekkeloos verloopt. Jan begon te lachen. “Probeer het nou gewoon een keertje. Je zult het zien, het is echt makkelijk. We hebben de kalkoen namelijk al voor het grootste deel ontbeend en met een heerlijke mix van kipgehakt, cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen en een bosuitje gevuld. Daardoor heeft de kalkoen wel echt nog steeds het forse uiterlijk van een klassieke kalkoen maar heb je het gemak dat je ‘m kunt aansnijden als een rollade. Op de poten na dan want die hebben we niet ontbeend en geven zo de kalkoen zijn typische looks aan tafel. En ja, het is een groot beest dus je hebt een flinke ovenschaal nodig maar hij past gewoon in je combi-oven. En ik beloof je, geen stress en gedoe. Je moet het beestje gewoon rustig de tijd geven en met de thermometer die je van ons erbij krijgt kan je alles heel goed controleren en heb je het onder controle.”
Ok, ik was om. Kom maar door met die Copas kalkoen van jou dacht ik. Ik ging ‘m met de Sint maken want toen was ik met familie en kon ik het voor de kerst testen of het allemaal wel zo makkelijk gaat.

hele kalkoen

Toch stress

Ik kreeg een mooi pakket thuisgestuurd met de kalkoen in een chique doos. De kalkoen was nog bevroren en dus moest ik ‘m gecontroleerd laten ontdooien. Dat zou anderhalve dag tot twee dagen duren maar ging bij mij iets sneller. Misschien omdat ik zo’n warm huis heb? Ik wilde de kalkoen niet te lang ontdooid laten en dus ging ik ‘m al voor ons heerlijk avondje bereiden. Bij de kalkoen kreeg ik een goed instructieboekje met heldere stappen dus dit moest wel gaan lukken.
Terwijl ik de kalkoen op kamertemperatuur liet komen bracht ik mijn zoontje naar de opvang. Toen ik weer voor mijn deur stond bleek ik mijn huissleutels te zijn verloren. Dikke stress! Nee, niet nu!! Er staat een kalkoen op mijn aanrecht en die moet zo de oven in! Aahhhh. Na wat bellen en regelen uiteindelijk een reservesleutel kunnen bemachtigen en zelfs ook nog mijn sleutels teruggevonden. Ik liep daardoor wel wat achter op mijn schema want alles moest klaar zijn voordat ik begin van de middag naar een belangrijke afspraak moest. Hup, kalkoen in de oven. En rustig de tijd geven. Ondertussen 1001 dingen regelen en doen en steeds even bij de kalkoen kijken. Het voelde een beetje alsof je een tamagotchi hebt waar je voor moet zorgen, gelukkig zonder dat ie teveel van aandacht vraagt. Alleen bleek mijn oven toch iets minder krachtig en dus duurde het garen, en dus ook de juiste kerntemperatuur, wat langer dan in het boekje stond. Hierdoor had ik alsnog stress want moest op het laatst nog snel foto’s maken en als de wiedeweerga de deur uit rennen voor mijn afspraak.

Wat een feest!

De volgende dag kwam mijn familie langs om Sinterklaas te vieren. Een groot feest met heel veel cadeaus en een heerlijk (kerst)diner. De kalkoen had ik langzaam opgewarmd en was verrukkelijk en vol van smaak. We hebben enorm genoten en de kalkoen was echt een spektakel aan tafel. En ideaal dat ik ‘m van tevoren kon bereiden waardoor ik totaal geen stress had op de dag zelf. Dus ja, Jan had helemaal gelijk, dit is echt de perfecte kalkoen om te maken met de kerst, zonder stress, ideaal voor een grote groep mensen en heel smaakvol.

Bestellen

Mocht jij de Copas kalkoen van Boers en Boers willen maken met de feestdagen, je kan de kalkoen vandaag tot middernacht hier bestellen zodat je een heerlijke kerst met een hele kalkoen hebt.

hele kalkoen