Tulband hoort voor mij echt bij kerst. En niet bij de koffie in de middag, nee, gewoon bij het ontbijt. In Nederland is je ontbijt afsluiten met wat zoets niet zo normaal helaas maar in Italië weten ze daar wel raad mee. Niets lekkerder dan een zelfgebakken toetje van di Nonna. Iedere keer als ik op vakantie ben ik Italië denk ik, ik moet dat thuis ook meer doen.  Dat komt er in de praktijk niet zo vaak van, behalve met kerst. Dan is een ontbijttafel zonder zoetigheid, voor mij het liefst in de vorm van een tulband, een echte must!

Vorig jaar maakte ik een heerlijk tulband met pompoen en kokos. Heavenly. Nu iets klassieker, een marmertulband. Door de sinaasappelrasp, cointreu en amandelmeel erdoor is ie kneiter feestelijk en lekker geworden. En als ik niet oppas eet ik ‘m niet alleen bij het ontbijt maar gewoon de hele dag door. Of er nog wat over is voor bij de oer-Hollandse koffie valt nog te bezien. Ach, maakt niet uit, het is kerst!

marmertulband

Marmertulband met sinaasappel en amandel

Voor 16 plakken
Voor de tulband
– 275 g boter, op kamertemperatuur
– 1 sinaasappel
– 275 g suiker
– 1 tl vanille-extract
– snuf zout
– 5 eieren
– 225 g bloem
– 75 g amandelmeel
– 2 tl bakpoeder
– 25 ml cointreau
– 3 tl cacao

Voor de decoratie
– 50 g pure chocolade
– 3 el slagroom
– klontje boter
– handje blanke amandelen (of koop reeds in staafjes gehakte amandelen)
– klein beetje poedersuiker

Extra nodig: tulbandvorm van 1,2 l inhoud, handmixer met garden

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de tulband in met boter en bestuif met een beetje meel.
  1. Boen de sinaasappel grondig schoon en rasp met een fijne rasp alleen de oranje buitenkant van de schil. Pers de sinaasappel uit tot je 50 ml hebt.
  1. Snijd de boter in blokjes. Mix de boter samen met de sinaasappelrasp, suiker, vanille-extract en zout in enkele minuten met een handmixer tot een romig geheel.
  1. Voeg al mixend de eieren één voor één toe. Wacht steeds met het toevoegen van een nieuw ei tot deze helemaal is opgenomen.
  1. Zeef het meel en het bakpoeder en meng hier het amandelmeel doorheen. Spatel dit meelmengsel luchtig door het botermengsel. Spatel als laatste het sinaasappelsap en de cointreau door het beslag.
  1. Schep 1/3de beslag over in een aparte kom en meng hier de cacao door.
  1. Verdeel 2/5de van het lichte beslag gelijkmatig over de bodem van de tulbandvorm. Dit gaat makkelijk met behulp van twee eetlepels. Verdeel daarna het donkere beslag gelijkmatig over de vorm, dit gaat makkelijk met behulp van twee theelepels omdat dit wat minder beslag is. Verdeel als laatste het lichte beslag er overheen.
  1. Plaats de tulband in het midden van de oven en bak deze in 55-65 minuten goudbruin en gaar. Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort deze daarna op een rooster om hem verder af te laten koelen.
  1. Hak de amandelen in staafjes. Smelt de chocola samen met de boter en slagroom au bain-marie. Bestrooi de marmertulband met een beetje poedersuiker en giet vervolgens de chocoladeganache met een lepeltje erover zodat hij mooi gaat druipen. Verdeel als laatste de staafjes amandel erover.

Tip
Liever geen alcohol in de marmertulband? Vervang de cointreau door sinaasappelsap. Ook leuk om de tulband te versieren met gekonfijte sinaasappelschil gedipt in chocolade.

marmertulband