Dit jaar vier ik kerst. En dan echt. Dat klinkt misschien een beetje gek, alsof ik anders geen kerst vier wat niet zo is, maar afgelopen jaren waren voor mij niet uber Christmassy. In 2012 ‘vierden’ we het in Jordanië, met broodje falafel als avondeten in steenkoude ongezellige hotelkamer, in 2013 was meneertje B net een paar maanden oud en helaas ziek, in 2014 zaten we tussen de verhuisdozen en afgelopen jaar waren we op sabbatical in Nieuw Zeeland. Ok, die laatste kerst was zeker geen straf om aan de andere kant van de wereld te zitten met warm weer en ik had ook best lekker gekookt (zoek maar even op mijn insta) ondanks de beperkte voorzieningen in ons appartement maar kerst kerst… nee dat was het niet.

conservatorium hotel

Uit eten?

Dit jaar dus een echte xmas voor mij: versierd huis, nieuwe ballen, all the way kerstboom, familie en lekker eten. Wat ik ga koken weet ik trouwens nog niet maar genoeg inspiratie al aan het opdoen. Zo at ik met Sinterklaas alvast kalkoen (daarover binnenkort meer) en mocht ik bij het prachtige Conservatorium hotel in Amsterdam afgelopen week genieten van een geweldige culipers kerstlunch. Nu ben ik echt een koker met de feestdagen, maar hoe fijn is het om je heerlijk in de watten te laten leggen bij een goed restaurant? Geen stress over het eten, geen ontplofte keuken en alleen maar genieten. Hmmm tempting…. Helemaal nu ik weet wat voor heerlijke gerechten chef Schilo van Coevorden in de planning heeft deze feestdagen bij restaurant Taiko en de Brasserie, die beide in het hotel zitten.

conservatorium hotel

Tijdens de 4 gangen lunch liet Schilo ons gerechten proeven van de kerstmenu’s van beide restaurants. We begonnen met Geisha in een glas: een kruidige drank met Taiko gin en specerijen. Daarna volgden een viertal sharing gerechten: hamachi sashimi met kaviaar, beef tartaar met nashi peer, Alaska King crab met avocado en bloedsinaasappel en wilde wortelen met geitenyoghurt en een chardonnay vinaigrette. Man, dit was echt goddelijk. Nu ik dit zit te schrijven wil ik dit heel graag weer eten, zo smaakvol, zacht en puur maar vol van smaak en met aangename verrassingen in je mond door de 5 basissmaken die elkaar afwisselden. Soort van siervuurwerk op je tong. Dat ik dus echt denk, hoe krijg je de balans in die gerechten zo goed? Wel één minpuntje: dat ik deze gerechten moest delen.

Daarna volgde een cappuccino soep van geroosterde knolselderij met witte truffel en op de bodem in licht zuur ingemaakte paddenstoelen. Heerlijk zacht en romig en door het luchtige ook niet te zwaar met een frisse verrassing.

conservatorium hotel

Thuis kookt Schilo het liefst een klassiek familiediner. Stoofpeertjes, kalkoen of beef Wellington, puree, groenten en kastanjes mogen dan niet ontbreken. Het gevoel van home cooked xmas zoals hij dat voor zijn familie doet kwam terug in het hoofdgerecht. Heel klassiek en lekker zelf opscheppen uit mooie pannen vol heerlijks. De tamme kastanjes in salted caramelsaus vond ik een vondst. Daar was ik niet snel op gekomen!

conservatorium hotel

We sloten het diner af met een prachtig winterwonderlandschap met oa mango, kokos. Zo’n dessert waar ik, ondanks dat ik echt heerlijk had zitten smullen, zo nog eentje van zou willen eten. Heb ik trouwens wel eens gedaan, een dessert nog een keertje bestellen omdat ik er zo verrukt van was. Had ik hier eigenlijk ook moeten doen.

Het is dat ik met kerst graag zelf kook maar anders zou zo bij Schilo aanschuiven. Man, wat een heerlijk eten en gezelligheid in de mooie ambiance van het Conservatorium hotel. Ik hoorde dat er nog paar plekjes over zijn dus als je denkt, daar wil ik lunchen of dineren tijdens de feestdagen, snel even reserveren. En dan zeg ik: you lucky bastard!

conservatorium hotel