Pommes duchesse is voor mij echt een feestgerecht: wij aten deze mooie aardappelrozetjes uit de oven vroeger met kerst. Wel de klassieke, gemaakt van alleen aardappel. Ik vond het geweldig om mee te mogen helpen want die rozetten spuiten is een heel leuk klusje in de keuken. En als er eentje mislukte dan deed ik de puree gewoon weer in de garneerspuit en kon ik weer nieuwe maken.

De twist

Nu dacht ik, kan ik die klassieker niet nog feestelijker maken? Ik moest toen meteen aan zoete aardappel denken omdat die zo’n mooie kleur heeft. Door van die oranje aardappelsoesjes te serveren wordt het aan tafel nog kleurrijker en daar hou ik van, helemaal met de kerst.

Toefje truffel

Om de pommes duchesse extra lekker speciaal te maken voegde in truffel toe. Dat geeft de zoete aardappel net een iets meer aardse smaak waar ik wel van houd. Mocht je nou geen truffel kunnen kopen, een beetje goede truffelolie erdoor werkt ook prima.

Mislukken onmogelijk

Omdat zoete aardappel eigenlijk een knol is bevat hij minder zetmeel dan een gewone aardappel en daardoor kan een puree van alleen zoete aardappel wat natter worden. Dat wil je natuurlijk niet als je pommes duchesse maakt want die moeten hun vorm goed behouden. Daarom doe ik een derde kruimige aardappel erdoor. Zo houd je de mooie oranje kleur en is mislukken haast niet mogelijk. Ideaal.

Pommes duchesse met zoete aardappel

Voor 3-4 personen
– 500 g zoete aardappel
– 250 g kruimige aardappelen
– 2 eidooiers
– 75 g boter, in blokjes en op kamertemperatuur
– 5 g truffel

Extra nodig:
Pureepers, spuitzak of garneerspuit en bakplaat met bakpapier

  1. Schil de aardappels en snijd in grove stukken. Kook de kruimige aardappels, afgedekt, 20 minuten in ruim kokend water. Voeg na 8 minuten de zoete aardappel toe. De aardappels moeten net onder water staan, als dat niet zo is voeg dan wat water toe. Giet af en 1 minuut op laag vuur uitstomen.
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schaaf de truffel in dunne plakjes en hak daarna in heel fijn.
  1. Knijp de aardappelen fijn met de pureepers boven een grote kom. Voeg de eidooiers, boter en truffel toe en roer tot een smeuïg geheel. Breng flink op smaak met peper en zout.
  1. Vul de garneerspuit met de puree en spuit mooie rozetten op de bakplaat met bakpapier. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de randjes van de pomme duchesse in 15-20 minuten mooi bruin kleuren.

Tip

Heb je geen pureepers? Stamp dan flink met een stamper de aardappelen fijn en druk ze daarna door een zeef met een lepel om een fluweelzachte puree te krijgen.

Op zoek naar meer kerstinspiratie? Kijk hier.

pommes duchesse