Red velvet cake vind ik de ultieme sinterklaastaart. Als ik aan de goedheiligman denk zie ik alleen maar heel veel rood fluweel voor mij, red velvet dus. En omdat 5 december de verjaardag van Sint is lijkt mij dit het ideale moment om een heerlijke red velvet cake te bakken. Natuurlijk versierd met veel zoet lekkers en maak ‘m net zo feestelijk als jij wilt. Omdat er wat cacao door de cake heen gaat vind ik chocoladepepernoten als garnering heel goed erbij passen.

Rood

Red velvet cake wordt rood door kleurstof toe te voegen aan het cakebeslag. Misschien niet het beste voor kindjes maar ach, met Sint laat ik mijn idealen over gezond en verantwoord ietsje vieren. Nu had ik wel een natuurlijke kleurstof gebruikt van PME in de hoop dat dit iets beter is dan puur chemisch. Andere optie zou kunnen zijn om met bietensap de taart te kleuren maar dat heb ik zelf niet getest.
De typische red velvet kleur ontstaat naast de kleurstof door wat cacao aan het beslag toe te voegen. Zo wordt het felrode wat afgezwakt en krijgt de taart een prachtige diepe kleur die mij dus direct aan de mantel van Sint doet denken.

Alleen nog wat slingers ophangen, ballonnen opblazen en gedichten schrijven en dan ben ik met Sints red velvet cake helemaal klaar voor het heerlijk avondje.

Sints red velvet cake

Voor 12-16 personen
Voor de cake
– 120 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
– 300 g fijne kristalsuiker
– 2 grote eieren
– 240 ml karnemelk
– 1½ tl vanille-extract (of essence)
– rode kleurstof (ik had 1 el nodig)
– 275 g tarwebloem
– 2½ tl cacao
– 1 el frambozenazijn (of andere azijn)
– 1 tl baking soda

Voor het roomkaasglazuur en versiering
– 160 g boter, op kamertemperatuur
– 320 g roomkaas
– 300 g poedersuiker
– 250 g chocoladepepernoten

Extra nodig:
– 2 springvormen van 20 cm doorsnede
– bakpapier
– handmixer met garden

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de vormen licht in met wat boter.
  1. Klop de boter in een beslagkom met een handmixer zacht en iets luchtig. Voeg de suiker toe en klop tot alles goed gemengd is. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix tot het een romig en lichtgeel mengsel is. Dit duurt zo’n 2-3 minuten.
  1. Meng de karnemelk met het vanille-extract en de rode kleurstof. Omdat de kleurkracht van kleurstoffen onderling verschilt is het goed om te kijken hoeveel je nodig hebt tot de karnemelk mooi helderrood wordt. Ik had bijvoorbeeld 1 el uiteindelijk nodig. Mix de rode karnemelk door het botermengsel.
  1. Zeef de bloem in delen boven de beslagkom en spatel steeds door het beslag, tot de bloem op is. Zeef daarna de cacao erboven en roer deze er ook gelijkmatig doorheen. Voeg de azijn en de baking soda toe en meng deze op het laatst goed door het beslag heen.
  1. Verdeel het beslag over de cakevormen. Plaats in het midden van de oven en bak de cake in 35-40 minuten gaar, of tot een satéprikker er schoon en droog uitkomt als je deze in het midden steekt. Laat de cakes buiten de oven helemaal afkoelen.
  1. Klop met een handmixer de boter in een beslagkom luchtig en zacht. Voeg de roomkaas toe en klop samen tot een egale massa. Voeg in 3 delen de poedersuiker toe en blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgenomen in het roomkaasglazuur.
  1. Snijd de cakes in de breedte doormidden zodat je 4 even dikke stukken cake hebt. Snijd, indien nodig, de bovenkant van de cake ook wat bij als deze bol is geworden tijdens het bakken.
  1. Leg 1 cakedeel op een mooi bord en besmeer deze met 3 flinke eetlepels van het roomkaasglazuur. Leg er een cakedeel voorzichtig op en besmeer weer met het roomkaasglazuur. Herhaal dit met alle 4 de delen. Spatel vervolgens de zijkanten van de cake mooi gelijkmatig met het overige roomkaasglazuur. Versier als laatste de taart met chocoladepepernoten.

Kijk voor meer sintrecepten hier

red velvet cake