Vriendlief zijn favoriete maaltijd op Sardinië was spaghetti met mosselen. Als lunch of avondeten, het maakte niet uit. Iedere keer bestelde hij weer dit gerecht als het op de kaart stond tijdens onze vakantie afgelopen september.

Lekker of goddelijk

Het fijne aan vriendlief zijn bestelgedrag was dat we na 2 weken tijd wel goed wisten wat nou een lekkere spaghetti met mosselen maakt. Natuurlijk moeten de mosselen vers zijn en lekker romig van smaak, ja daar staat of valt het gerecht mee, maar wat bleek, een smaakvolle saus bij de pasta maakt echt het onderscheid. Niet dat het nou een saus was à la een pasta bolo maar juist een subtiele iets romige saus met een vleugje wijn bleek het verschil te maken tussen een lekkere of goddelijke pasta met mosselen.

De perfecte saus

Eenmaal thuis wilde ik die saus ook proberen te maken om mijn vriend zijn favoriete vakantiegerecht te kunnen serveren en na een paar pogingen heb ik nu de juiste verhoudingen en methode gevonden. De truck zit ‘m in een aantal dingen. Om te beginnen doet een klein beetje visbouillon van een blokje wonderen. Die geeft het geheel net een iets vollere smaak. Verder vind ik de mosselen koken in alleen wijn echt een aanrader. Na het spoelen van de mosselen in koud water blijft er toch nog aardig wat water in de mosselen achter die tijdens het koken vrij komt. Je hoeft dus echt weinig vocht toe te voegen om ze goed te koken. Verder is het overgieten van het kookvocht van levensbelang anders krijg je zand in je saus. Blèh! En als laatste een beetje boter om de saus na het koken wat te monteren (dikker te maken).

Back to Sardinië

Toen we deze pasta aten deed deze ons direct weer denken aan een klein baaitje met prachtig wit zand en azuurblauwe zee waar we tijdens onze vakantie in het zuiden van Sardinië zaten te smikkelen van spaghetti met mosselen. Missie geslaagd.

Spaghetti met mosselen

Voor 2 personen
– 1 kilo mosselen
– 1 sjalot
– 1 teentje knoflook
– 100 g cherrytomaten
– 2 takjes peterselie
– 30 g boter
– ¼ blokje visbouillon
– 125 ml droge witte wijn
– 200 g spaghetti (of linguine)
– rasp van ¼ citroen

  1. Spoel de mosselen grondig een aantal keer met koud water, laat uitlekken. Gooi kapotte schelpen weg. Breng 1 liter water in een pan met deksel aan de kook voor de pasta. Snipper de sjalot en pers de knoflook uit. Snijd de cherrytomaten in kwarten en snijd de peterselie grof.
  1. Verhit 10 g boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook in enkele minuten op laag vuur, zonder deze te laten verkleuren. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  1. Voeg de wijn en de mosselen toe aan de soeppan en kook 5-7 minuten op hoog vuur, tot de schelpen open staan. Schep de mosselen halverwege om.
  1. Kook ondertussen de pasta, afgedekt, 8-10 minuten (kijk even wat er op de verpakking staat) in de pan met heet water. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
  1. Schep de gare mosselen uit de pan met een schuimspaan en gooi mosselen weg die dicht zijn gebleven. Houd de mosselen warm onder een deksel. Giet het kookvocht over in een kom en spoel de pan schoon.
  1. Giet het meeste kookvocht langzaam terug in de schone pan. In het laatste deel van het kookvocht zit vaak wat zand dus gooi dat weg. Kook het kookvocht, samen met de cherrytomaatjes 3-4 minuten wat in en voeg op het laatst de overige boter in blokjes toe om de saus te monteren. Breng verder op smaak met flink wat peper en weinig zout.
  1. Voeg de pasta, mosselen, peterselie en citroenrasp toe aan de pan met saus en meng alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de pasta over de borden.

Pepertje

Voor wie deze pasta, of de versie met vongole, kent en denkt, Philippine, je bent het pepertje vergeten in de ingrediënten! Dat is niet zo. Ja een paar ringetjes rode peper is heerlijk in dit gerecht maar ik heb ‘m er bewust uitgelaten omdat ons zoontje mee at en die niet zo van de rode pepers is. Dus mocht je dit gerecht gaan koken en van een beetje pit erdoor houden, voeg het gerust toe.

spaghetti met mosselen