Het is dat ik quiche met biet en geitenkaas niet als kind al had ontdekt want anders weet ik zeker dat ik deze hartige taart graag op mijn verjaardag at. Als feestmaal koos ik namelijk regelmatig quiche Lorraine, de klassieke Franse hartige taart met spekjes en ui. Ik vond dit namelijk een geweldig lekker en feestelijk gerecht die mijn moeder perfect kon bakken.

Kleurrijke quiche

Nu kan je eindeloos variëren met ingrediënten in hartige taarten, zoals met kabeljauw en bimi of met courgette en tomaat, zolang je maar een beetje oplet dat je niet groenten gebruikt die veel vocht bevatten. Ik vind namelijk niets viezer dan een quiche met een ongare bodem en dito kledderige vulling. Deze versie met verse zachte geitenkaas en bietjes is echt ideaal omdat hij prachtig gaart en de combi van de smaken perfect bij elkaar passen. Door de tijm toe te voegen en wat krokante walnoten erover is het echt een feestmaal. En ook nog eens super kleurrijk!

Warm en koud

Het duurt nog even voordat ik jarig ben maar gelukkig kan ik nu maken wat ik lekker vind. En dit recept voor quiche met biet en geitenkaas ga ik komende tijd dan ook zeker vaak maken. Want niet alleen als hoofdgerecht met een frisse spinaziesalade met appel en een frambozenazijndressing erbij is ie geweldig maar ook koud als lunch. Of als ontbijt. Ik kan dat.

Quiche met biet en geitenkaas

Voor 3-4 personen
– 5 plakjes hartig taartdeeg (diepvries), of een rol hartig taartdeeg
– 1 ui
– 2 takjes tijm
– 150 g verse geitenkaas
– 5 middelgrote gekookte bietjes
– 2 el olijfolie
– 3 eieren
– 125 g crème fraîche
– 40 g walnoten
Extra nodig: quichevorm van 24 cm doorsnede

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakjes bladerdeeg op een snijplank met het plastic folietje naar beneden en laat rustig ontdooien.
  1. Snipper de ui, ris de blaadjes tijm van de takjes en verbrokkel de geitenkaas in grove stukken. Snijd de bieten in grove stukken of druk met een schoteltje erop kapot waardoor je mooie ongelijkmatige stukken krijgt.
  1. Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui.
  1. Mix de eieren met de crème fraîche tot een smeuïg geheel. Dit doe ik vaak snel even in een mengbeker met de staafmixer. Breng flink op smaak met zout en peper en voeg de tijm toe.
  1. Vet de vorm licht in en bekleed deze met de plakjes deeg. Let erop dat de randjes iets overlappen en goed aangedrukt zijn zodat het deeg goed dicht is.
  1. Verdeel de gebakken ui, biet en geitenkaas over de bodem. Giet het eimengsel gelijkmatig tussen de vulling.
  1. Plaats de quiche op een rooster in het midden van de oven en bak in ca. 35-40 minuten gaar. Verdeel de laatste 5 minuten de walnoten over de quiche en bak nog even mee.

Tip

Liever zelf je hartige taartdeeg maken? Kijk even bij het recept hartige taart met roomkaas en groene asperges.