Zelf chocolademelk maken doe ik al van heel jongs af aan. En niet in kleine hoeveelheden, nee, wij dronken chocolademelk vroeger in grote kommen. Dan vroeg mijn moeder, als ik thuis uit school kwam en verkleumd van de regen en de kou: ‘Zal ik een slootje warme chocolade voor je maken?’. Zo’n grote kom dampende choco was echt thuiskomen.

Basisrecept chocolademelk

Het ultieme basisrecept voor chocolademelk is met maar 3 ingrediënten: melk, suiker en cacao. Dit basisrecept is ideaal om even snel een beker te maken en perfect voor koude chocolademelk. Juist omdat je hier geen chocolade voor hoeft te smelten.

Voor 1 beker
– ½ tot 1 el suiker (afhankelijk van hoe zoet je houdt)
– 2 el cacao
– 200 ml melk

  1. Meng de suiker met de cacao in een beker. Voeg een klein scheutje water toe en roer goed door tot je een egaal donkerbruin papje hebt.
  1. Schenk de melk erbij en roer goed door tot je een heerlijke chocolademelk hebt.

Lekkerste warme chocolademelk ever

Toch vind ik stiekem de chocolademelk uit een pak ook erg lekker omdat die een beetje dikkig is. Nu haal ik dat nooit in huis omdat je zelf dus in een handomdraai pure chocolademelk maakt maar laatst dacht ik, ik moet toch maar eens proberen om iets dikkige choco zelf te maken. En het leek mij ook lekker om dat van chocolade van een reep te maken. Na even een beetje stoeien voor de juiste verhouding maakte ik deze ultieme volle warme choco die een beetje dik is, net zoals uit een pak. Door custardpoeder in plaats van maiszetmeel als bindmiddel te gebruiken krijgt de chocolademelk ook nog een vleugje extra smaak en een iets warmere kleur. Alleen maar lekkerder!

Voor 3 bekers
– 600 ml volle melk
– 100 g pure chocolade (min. 63% cacao)
– snufje zout
– 2 tl custardpoeder

  1. Breng de melk tegen het kookpunt aan in een steelpan. Hak ondertussen de chocolade in fijne stukjes.
  1. Draai het vuur laag en voeg de chocolade en het zout toe aan de hete melk en roer door tot de chocolade is opgelost. Let op dat de chocolade niet op de bodem van de pan aan gata branden dus echt goed roeren.
  1. Meng in een kommetje de custardpoeder met 1 eetlepel hete melk tot een egaal papje. Voeg het papje al roerende toe aan de hete melk. Verhit de hete chocolademelk al roerende nog 1-2 minuten door totdat de chocolademelk mooi egaal van kleur is en hij een beetje dikkig is.
  1. Mix voor een lekkere luchtige en schuimige chocolademelk nog even 1 minuut met de staafmixer. Schenk de hete chocolademelk in mokken.

Pimp je choco

Puur is chocolademelk al een echte traktatie maar je kan ‘m ook nog verder aankleden. Onderstaande vind ik het lekkerste in warme chocolademelk omdat dat de smaken het beste tot hun recht komen.

– Een dot opgeklopte slagroom erop
– Versieren met stukjes zelfgemaakte marshmallows
– Reepje sinaasappelschil meekoken met de melk
– Snufje cayennepeper erdoor doen voor een beetje pit
– Scheutje Malibu erdoor (mijn favoriet!)
– Klein beetje oploskoffie erdoor roeren voor een extra kick
– Een kardemompeul mee koken in de melk voor een heerlijke kruidige variant.