Het is herfst en het wildseizoen is onlangs geopend. Op uitnodiging mocht ik samen met een groep lekkerbekken wild in de Achterhoek proeven. In veel restaurants in die streek zijn nu namelijk speciale wildmenu’s en arrangementen om zo optimaal te genieten van prachtige wildgerechten. En het leuke, vaak heeft het wild in de buurt geleefd.

Mooiste scharrelvlees

Wild is trouwens het meest natuurlijke vlees wat er is. Sommige mensen vinden jagen misschien niet heel aantrekkelijk klinken omdat er een dier wordt gedood door de jager. Snap ik. Helemaal als je vegetariër bent. Maar als je nou wel vlees eet, dan is het dier wat op je bord ligt ook gedood. En dat dier heeft in de bio industrie een veel minder mooi leven gehad dan in het wild, in het prachtige coulisselandschap in de Achterhoek bijvoorbeeld. Daarom is wild ook het meest ultieme stukje scharrelvlees wat je kunt krijgen omdat de dieren in vrijheid hebben geleefd en ze zelf hun eten bij elkaar hebben gescharreld. En dat proef je.

wild in de achterhoek

Wild in de achterhoek

In de Hanzestad Zutphen werden we ontvangen met wildbouillon uit de streek. Een perfecte start voor wild in de achterhoek verkennen want het voelde aan als de eerste echte koude herfstdag van het jaar. Onder begeleiding van een stadsgids liepen we door het oude gezellige centrum richting restaurant Brasserie 6. Deze is bij het mooie, stijlvolle Gravenhof Hotel Zutphen is gevestigd in een kenmerkend 17e eeuws voormalige patriciershuis. Daar proefden we in een prachtige zaal met grote open haard en muurschilderingen carpaccio van hert, duivenborstjes a la Saltimbocca en een huisgemaakt fazantenkroketje (eerste foto). De hele ambiance klopte.

wild in de achterhoek

Met de koets

Hotel restaurant Bakker in Vorden, een echt familiebedrijf met dito warme sfeer, had een koetstocht door de prachtige natuur in de buurt georganiseerd. Weer eens wat anders dan wandelen of fietsen! Nu liggen er om het Gelderse dorp maar liefst acht kastelen waar wij van een paar een glimp hebben kunnen opvangen. Terwijl we door de bossen reden met de koets genoten we van heerlijke wildgerechtjes. De zwijnscoppa met preiselberen en een crème van ganzenlever was alsof er een engeltje op mijn tong pieste. Tijdens de rit, die wel een beetje lang duurde voor de weersomstandigheden (of ik had mij niet warm genoeg gekleed), besefte ik dat Nederland zo veel moois te bieden heeft maar dat ik daar veel te weinig van meekrijg. Ik reis de hele wereld over op zoek naar hotspots en indrukwekkende natuur maar op iets meer dan een uurtje rijden van Utrecht zit ik al middenin deze prachtige omgeving. Tja, soms is verder weg echt niet altijd beter.

wild in de achterhoek

Bij Strandlodge Winterswijk kregen we uitleg over wild van een lokale poelier terwijl hij ondertussen de rug van een ree aan het fileren was. Daarna mochten we genieten van drie bereidingen van de ree, waarvan ik het stoofpotje het meest smaakvol vond. Deze was boterzacht en heel warm gekruid. Als ik daar nu weer aan terugdenk loopt het water mij direct weer in de mond. Dit restaurant heeft trouwens onlangs een Michelin ster gekregen en de prijzen vind ik heel toegankelijk dus mocht je eens in een sterrenzaak willen eten zonder je hele spaarpot om te moeten keren dan is dit echt een aanrader.

wild in de achterhoek

Pareltje

Als afsluiter mochten we bij Moulin in Burculo aanschuiven die in een oude watermolen is gevestigd. Dit restaurant is echt zo’n pareltje waar je heen wilt. We hadden al aardig wat ree achter de kiezen gedurende de dag dus ik dacht, hier alweer ree? Het bleek de beste van de dag te zijn, heel simpel bereid en vol van smaak. Juist door dat pure vond ik het wild het beste tot zijn recht komen. Hier kom ik zeker terug, en als het niet in het wildseizoen is dan in de zomer om te chillen op het mooie terras aan het water waar je het houten rad van de molen ziet draaien.

Wil je meer weten over wild in de Achterhoek eten, kijk dan eens hier.