Met gefrituurde salie kan ik heel veel kanten op. Het is wat mij betreft namelijk echt een smaakmaker voor de herfst. En het leuke aan salie frituren is dat het er niet alleen heel mooi uit ziet op een gerecht, maar ook heerlijk knapperig wordt. De olie waar het kruid in is gefrituurd heeft nu ook een lekker smaakje gekregen dus zeker niet weggooien. Voeg er op het laatst nog een geplet teentje knoflook bij en je hebt een kruidige olie die je weer kunt gebruiken om pompoen in te bakken of door een linzensalade te doen.

Me & salie

Ok, iets heel anders, maar het gaat wel over salie: heb je wel eens gehoord dat je je tanden met salie kunt poesten? Het klinkt een beetje gek maar dat is wat wij vroeger deden. Mijn opa en oma hadden een châlet in Zwitserland waar we, toen ik klein was, bijna iedere voorjaars- en herfstvakantie heen gingen. Ik heb daar enorm goede herinneringen aan; urenlange wandelingen, prachtige blauwgrijze rivieren met smeltwater en geurige weiden vol bloemen. Qua smaken denk ik meteen aan geweldige hazelnootkoekjes, stracciatella-yoghurt en… salie!

Tijdens die wandelingen plukten we namelijk wilde salie en al lopend poetsten we daar onze tanden mee. Het blad van Salvia officinalis is een beetje ruw en als je dat veelvuldig langs je tanden haalt voelt alles fris en glad. Naast dat het lekker smaakt is salie ook nog eens goed voor je tandvlees want dit kruid schijnt een ontstekingsremmend en desinfecterend effect te hebben.

Salie’s smaakvrienden

Nu even terug naar de keuken. Salie vind ik heerlijk door zelfgemaakte gnocchi, en dan even opgebakken in een beetje boter met wat grofgehakte hazelnoten erover. Of wat dacht je van geroosterde pompoen met salie? Die twee zijn echt een perfecte match, net als salie en paddenstoelen. En salie mag niet ontbreken in de Italiaanse klassieker saltimbocca. Ook vettig varkensvlees met appel en salie is een gouden combi.

Liever vers

Salie vind ik trouwens vers veel frisser smaken dan wanneer je ‘m gedroogd door het eten verwerkt. Dus mijn tip: gebruik als het even kan verse salie. Met een plantje kan je echt lang doen dus dat is nog handiger om te hebben.

Gefrituurde salie

Voor 6 personen
– 12 blaadjes verse salie
– 75 ml olijf- of zonnebloemolie

  1. Verhit de olie in een kleine steelpan. Let op dat de olie niet te heet wordt en gaat roken.
  2. Frituur de blaadjes per 4 stuks. Draai ze na een klein minuutje om met een tang en frituur ook de andere kant tot deze mooi groen is.
  3. Haal de blaadjes uit de hete olie met een tang en laat uitlekken op keukenpapier. Frituur zo de resterende blaadjes. Bestrooi de blaadjes eventueel naar smaak met wat fleur de sel.
  4. Serveer de gefrituurde salie op een lekker herfstgerecht. De blaadjes kan je trouwens ook prima zo eten want de smaak is door het frituren milder geworden.