Knolselderij-aardappelpuree is voor mij ultiem comfort food in de herfst. Lekker vol van smaak door de boter en volle melk en een tikkie zoet en venkelachtig door de knolselderij die ik er doorheen doe. Juist omdat deze puree wat zoeter is vind ik het heerlijk om er wat grove mosterd door te lepelen. Dat geeft een beetje bite aan de puree en ook een wat pit. En het ziet er heel vrolijk uit, die stipjes in de puree.

Met schilletje

Wist je trouwens dat je heel goed je aardappels ongeschild kunt verwerken in een puree? Omdat ik de knolselderij schoonmaak heb ik meestal geen zin om ook de piepers nog te jassen. Geeft alleen maar meer smaak aan de gerecht, je krijgt extra vezels binnen en in het kader van no waste ook helemaal top want je gebruikt de gele rakker van kop tot staart.

40/60

Knolselderij bevat minder zetmeel dan aardappel waardoor deze minder vocht opneemt als je er een puree van maakt. En knolselderij is na het koken ook wat natter van zichzelf. Daarom houd ik een verhouding aan van 40% knolselderij en 60% aardappels voor mijn knolselderij-aardappelpuree zodat het zetmeel van de aardappel in de meerderheid is het een lekker smeuïge puree wordt.

Krokant korstje

Een krokant korstje op de aardappelpuree is natuurlijk wel heel lekker. Ik zet ‘m dan gewoon in een ovenvaste schaal een minuutje of 10-15 onder de grill van mijn oven. Je kunt de puree ook bestrooien met een laagje paneermeel of wat kaas. Daar krijg je ook een mooi korstje van.

Grove knolselderij-aardappelpuree

Voor 3-4 personen
– 600 g kruimige aardappels
– 400 g knolselderij
– 75 ml volle melk
– 50 g boter
– 1 el grove mosterd

Extra nodig:
– pureestamper

  1. Snijd de schil met een groot mes van de knolselderij en snijd deze samen met de ongeschilde aardappels in gelijke grove stukken. Zorg dat de knolselderij en aardappels net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en laat 17 minuten zachtjes koken. Giet daarna af en laat zonder deksel op een klein laag pitje 1 minuut uitstomen.
  2. Verwarm in een apart pannetje de melk tot het kookpunt en laat de boter erin smelten.
  3. Giet het melkmengsel bij de aardappels en stamp met een stamper tot een grove puree. Voeg de grove mosterd en naar smaak peper en zout toe en roer erdoorheen.