Ooit van een stoofsoep gehoord? Ik niet maar dit zelfbedachte woord is wel wat dit gerecht het beste omschrijft . Een soep die lekker lang op het vuur heeft staan stoven en daardoor extra vol van smaak is.   Hoe ik daarbij kwam lees je hier:

Bekende Vlaming

Ik zat te bladeren in het nieuwe kookboek Dagelijkse Kost – Met Gezond Verstand van Jeroen Meus. Hij is de Belgische Jamie Oliver bij onze zuiderburen omdat hij daar enorm bekend is van het TV programma Dagelijkste Kost. Wat meteen opvalt aan dit nieuwe boek ten opzichte van zijn eerdere kookboeken is dat het groot is. En zwaar. En heel echt. Jeroen laat veel van zichzelf zien met persoonlijke kiekjes tussen de recepten door afgewisseld met een paar mooie, voor mij heel Belgisch aandoende, sfeerfoto’s.

Werelds Belgisch

De gerechten hebben voor mijn gevoel ook een wat bourgondischer karakter dan we in Nederland zouden eten, maar dat juist in de positieve zin; met veel smaak. Denk aan stoofgerechten zoals waterzooi van hondshaai met saffraan en stoofpot van konijn met witloof en zoetigheden als marmerwafels en carré confituur. Jeroen heeft zich, zoals ik van hem gewend ben, zeker niet tot de culinaire roots van zijn land beperkt want van China tot het Midden-Oosten en van Amerika tot Griekenland passeren gerechten de revue waarbij hij gebruikt maakt van veel kruiden en specerijen. Een heerlijk boek om lekker in te struinen om inspiratie op te doen voor doordeweekse maaltijden waar je af en toe wel even je best voor mag doen qua bereidingstijd of ingrediënten. Maar dan wordt het wel lekker. Zoals Jeroen schrijft in het voorwoord: “Veel van mijn mooiste herinneringen koppel ik moeiteloos aan eten”. En dat is waar koken wat mij betreft om gaat, heerlijke smaakherinneringen creëren die je nog lang bijblijven, ook al gaat het maar om dagelijkse kost.

Van stoof naar soep

Dat laatste is precies wat er gebeurde met die stoofsoep. Mijn schoonouders kwamen uit Groningen om even een middagje met meneertje B te spelen (en ik kon dus mooi wat andere dingen doen). Omdat ik pas rond etenstijd weer terug zou komen leek het mij wel makkelijk om dan alvast eten klaar te hebben zodat ik niet meer in de keuken hoefde te staan. Stoofpotje met lamskefta uit Jeroen zijn boek leek mij hier een prima gerecht voor en met wat eigen aanpassingen maakte ik een pan vol geurige stoof. Jeroen serveerde ‘m met rijst erbij en dat klonk als een prima plan. Of met couscous, ook lekker. Nu was ik zo laat thuis dat iedereen al aan het eten was en wat schetst mijn verbazing? Mijn vriend had het stoofpotje geserveerd als soep! Een stoofsoep dus. Briljant.

Stoofsoep met lamsmerguez

Voor 4 personen
– 2 el olijfolie
– 350 g lamsmerguez
– 2 grote uien
– 2 teentjes knoflook
– 2 cm gember
– 2 rode paprika’s
– 1 tl harissa
– 1 el ras el hanout
– ½ tl gemalen kurkuma
– ½ tl gemalen komijn
– ½ tl gemalen kaneel
– 5 rijpe tomaten
– 220 g uitgelekte kikkererwten
– 300 ml passata
– 2 laurierblaadjes
– 1 steranijs
– 4 el Turkse yoghurt
– 4 takjes koriander

  1. Verhit de olijfolie in een braadpan met deksel. Snijd ondertussen de lamsmerguez in stukken van 2 cm. Braad de worstjes enkele minuten op matig middellaag aan en haal uit de pan.
  2. Snipper ondertussen de uien en pers de knoflook en gember uit. Fruit ze in het braadvet op laag vuur.
  3. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Voeg de paprika samen met de harissa, ras el hanout, kurkuma, komijn en kaneel toe aan de pan. Roer door en stoof een paar minuten mee.
  4. Snijd ondertussen de tomaten in grove stukken en spoel de kikkerwten. Voeg die samen met de passasa, laurier, steranijs en stukjes voorgebakken lamsmerguez toe. Roer alles door en laat, afgedekt, 2-3 uur op laag vuur stoven. Roer af en toe even om (dat mocht mijn schoonmoeder doen).
  5. Hak de koriander grof. Breng de stoofsoep op smaak met peper en zout. Schep de soep in diepe kommen en serveer met een dot yoghurt en wat koriander erover.