Mijn moeder leerde moussaka maken van een oudere dame in een klein Grieks dorpje op Peloponnesos. Ze was toen hoogzwanger van mij. Ik weet zeker dat mijn liefde voor moussaka toen is begonnen.

De lekkerste

Natuurlijk, die van van mijn moeder blijft de lekkerste. Met een laagje aardappel op de bodem, heerlijk gekruid gehakt met tomatensaus, gebakken aubergine en een bechamelsaus waar je u tegen zegt. Echt een feestmaal waar mijn broer en ik enorm naar uitkeken als kind. En die 45 minuten dat ie in de oven moest leek vroeger wel een halve dag te duren, zo graag wilden we aanvallen op de moussaka.

De schaal

Mijn mama maakt haar moussaka in een grote emaillen ovenschaal die aan de buitenkant zeeblauw, binnenkant wit en het randje zwart is. Ik zie die schaal zo weer voor mij. Die schaal heeft ze al ruim 35 jaar, samen met een heleboel andere mooie emaillen schalen en kommen die ze toen tijdens die vakantie had gekocht. Ik bedenk me nu ik dit zit te schrijven dat die schalen in de kelder moeten liggen en dat ik binnenkort daar maar eens moet gaan schatgraven.

Tikkie eigenwijs

Ja die heerlijke Griekse ovenschotel waar wij vroeger om vochten is natuurlijk heilig maar toch ben ik weer zo eigenwijs om een eigen variatie te maken en dus ging ik aan de slag met een vegetarische moussaka. In plaats van gewone piepers gebruik ik zoete aardappel. Die geeft een heerlijke bite aan het gerecht en daarom doe ik ook een laagje in het midden van de moussaka zodat het een contrast vormt met de andere groenten, en in de verte een beetje aan het mondgevoel van gehakt doet denken.  Ik bak de aubergine trouwens in veel olie. Eigenlijk gewoon frituren zeg maar. Nu zuigt aubergine echt machtig veel olie op en denk je tijdens het bereiden: ‘Wordt dat wel lekker?’. Ja, dat wordt het want juist daardoor krijgt de aubergine een heerlijk volle en romige smaak. Wat mij betreft echt het geheim van een smakelijke moussaka. En dat heb ik vast meegekregen van die Griekse dame toen ik nog in de buik van mijn moeder zat.

Vegetarische moussaka

Voor 6 personen
– 4 zoete aardappelen (ongeveer 500 g)
– 1 courgette
– 2 aubergines
– 2 uien
– 3 tenen knoflook
– 150 ml olijfolie
– 1 tl kaneel
– 1 tl herbe de Provence
– 2 tl paprikapoeder
– 2 el tomatenpuree
– 400 ml passata
– 50 g boter
– 55 g bloem
– 400-500 ml melk
– 1 ei
– 40 g grana padano

Extra nodig:
– Ovenschaal 28 x 23 cm
– Keukenpapier
– Rasp

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden en vet de ovenschaal in met een beetje olie.
  1. Schil de zoete aardappelen en snijd in plakken van 3-4 mm. Snijd de courgette in de lengte in lange dunne repen met een kaasschaaf. Snijd de aubergines in de lengte in plakken van 4 mm. Snipper de uien en pers de knoflook uit.
  1. Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de courgettelinten in 2 minuten beetgaar. Schep de linten met een schuimspaan eruit en laat uitdampen. Kook in hetzelfde water de zoete aardappelen, afgedekt, 5-7 minuten op laag vuur. Giet af en laat uitdampen.
  1. Verhit ondertussen in een koekenpan de olijfolie. Let erop dat de olie goed heet wordt en dat je pan daar tegen kan. Verdeel een paar plakken aubergine in de pan en bak aan beide kanten enkele minuten tot ze een beetje bruin beginnen te kleuren. Haal met een tang uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bak zo alle plakken aubergine.
  1. Veeg met een keukenpapier de meeste olie uit de koekenpan en laat nog een beetje erin zitten. Fruit de ui en de knoflook 2 minuten. Voeg de kaneel, herbe de provence en de paprikapoeder toe en bak een klein minuutje mee. Voeg de tomatenpuree en de passata toe en laat op laag vuur 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een beetje water toe als de saus teveel indikt.
  1. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de roomboter in een pan op laag vuur, zonder te laten verkleuren. Voeg de bloem toe en bak al roerende met een (houtel) pollepel 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg een scheut van de melk toe en roer met pollepel tot er geen klontjes in zitten. Herhaal deze handeling nog een paar keer met de overige melk tot het een gladde saus is. Breng aan de kook laat nog 1 minuut doorkoken. Breek het ei erboven, roer goed door en breng de bechamel op smaak met peper en zout.
  1. Bedek de bodem van de schaal met plakjes zoete aardappel. Verdeel daarover een dunne laag tomatensaus, bedek met courgettelinten en rasp er wat grana padano over. Verdeel weer een dunne laag saus erover, bedek die met aubergine en rasp er kaas over. Verdeel weer een dunne laag saus erover, bedek die met zoete aardappel en rasp er kaas over. Ga zo door tot alle groente en saus zijn verdeeld. Eindig met groente. Giet als laatste de bechamelsaus over de moussaka.
  1. Plaats de moussaka in het midden van de oven en bak in 35-40 minuten gaar en met een goudbruine korst op de bechamelsaus. Serveer er een frisse salade bij zoals deze watermeloensalade met feta en munt.