Mijn lievelingsbasisrecept voor brownies is die van Rutger Bakt. Dat komt doordat zijn brownies een perfecte mix zijn tussen een krokante, licht chewy buitenkant een een heerlijk smeuïge binnenkant. En dan qua smaak echt vol chocolade door de pure chocolade en cacao die er doorheen gaan. In één woord: goddelijk.

Kan het nog beter?

Ik dacht van niet en bleef heel erg trouw aan zijn recept, met af en toe een uitstapje naar een verschillend nootje die ik er doorheen deed. Tot vandaag. Vandaag is the end of a brownie era. Want….. trommelgeroffel, trompetgeschal, vuurwerkgeknal…. Ik heb een nieuwe ultieme smaakcombinatie gemaakt! Walnoten, sinaasappel en een flinke hoeveelheid zeezout. Het is fingerlicking good. Of meer bakvormlicking good want echt iedere kruimel wil ik opeten.

Bakvorm

Officieel hoor je brownies in een browniebakvorm te bakken. Dat is een rechthoekige dichte metalen bakvorm. Nu heb ik heel veel vormen in huis, en ook zoiets alleen een heel grote versie en dus niet praktisch. Toen ik voor het eerst brownies ging bakken heb ik even zitten rommelen in mijn la met vormen en ik kwam mijn boterkoekvorm tegen. Omdat die vorm helemaal dicht is leek mij dit een prima vorm om brownies in te bakken. En het werkt heel erg goed kan ik je zeggen. Zelfs super handig vanwege het schuifje wat aan de vorm vast zit zodat je de brownies makkelijk los van de boden haalt. Dus sindsdien bak ik brownies in mijn boterkoekvorm. En eigenlijk is dat helemaal zo gek nog niet gezien de hoeveelheid boter die erdoor gaat. Maar niet vertellen als je ‘m uit gaat delen want straks gaan green happiness girls nog piepen. Gewoon enorm genieten van deze ultieme brownie, tot op de laatste kruimel.

Ultieme brownies met walnoten, sinaasappel en zeezout

Voor 16-20 stuks
– 75 g walnoten
– 25 g cacao
– 125 g bloem
– 225 g boter
– 115 g pure chocolade (min. 63% cacaogehalte)
– 2 eieren
– 1 eidooier
– 330 g suiker
– ½ tl Maldon zout
– 1 tl vanille extract
– rasp van 2/5 sinaasappel

Extra nodig:
– boterkoekvorm of brownievorm
– handmixer

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vorm in met boter en bekleed, als je een brownievorm gebruikt, met bakpapier. Hak de walnoten en zeef de cacao en bloem boven een kom.
  2. Snijd de boter in kleine stukken en hak de chocolade grof. Doe de boter en de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie.
  3. Klop ondertussen de twee eieren en de eidooier samen met de suiker luchtig, tot het heel licht van kleur is geworden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Meng er op het laatst het zout en het vanille-extract door.
  4. Meng met een spatel het chocolademengsel heel luchtig door eimengsel. Voeg het cacaomengsel, walnoten en sinaasappelrasp toe en schep er ook luchtig door tot het een egaal geheel is.
  1. Giet het beslag in de vorm en plaats in het midden van de oven. Bak de brownie 40 minuten in het midden van de oven. Laat daarna minimaal 1 uur afkoelen en snijd dan in stukken.

    Tip: de volgende dag is ie nog lekkerder. Maar het ik kan zo lang kan wachten.