Tijd maakt alles lekkerder, en dat is helemaal bij stoofvlees. Het vlees wat je voor stoofpotten gebruikt is namelijk van spieren die flink hebben gewerkt en waar veel bindweefsel in zit. Door het vlees te laten stoven breek je het bindweefsel af en wordt het mals en heerlijk zacht. En dat heeft dus tijd nodig. En een beetje zuur want dat versnelt het proces ietsje.

Welk stukje vlees

Ideaal vlees om te stoven is sucade, riblap en runderlap. Ook wang is echt heel erg lekker trouwens. Mijn favoriet voor het maken van een lekker stoofje is riblap omdat deze wat vetter is dan de andere en daardoor krijgt het gerecht nog meer smaak. Het is zelfs zo dat als ik het vlees koop ik erop let dat het goed doorregen is. En niet alleen van rund is het lekker om stoofpotjes te maken, denk ook eens aan wildzwijn of hert.

Hoe lang dan?

In veel recepten staat dat je stoofvlees een uurtje of 3 moet stoven voor een goed resultaat. Ik ben een aantal keer teleurgesteld in het eindresultaat omdat mijn vlees nog bij lange na niet mals was en uit elkaar viel. Daarom hou ik liever een uurtje of 8 aan, zodat ik zeker weet dat het echt goed geworden is.
Nu heb ik wel het idee dat het stoven op een elektrisch fornuis minder snel het ideale resultaat geeft dan op een gasfornuis omdat je dan geen continue hitte hebt. Ik kook alweer een jaartje of 10 elektrisch en ja, die 8 uur heb ik dus nodig. Misschien is een snelkookpan ooit nog eens een goede aanschaf voor mij want dat scheelt natuurlijk een hoop tijd. Of de hele pan een keertje in de oven zetten, dat kan ook prima maar heb het nog niet uitgeprobeerd. Staat dus op mijn to cook lijstje.

Lekker veel

Ik ben dus wel even bezig met het bereiden van het stoofvlees en dus maak ik vaak een grote hoeveelheid in één keer. Ideaal ook omdat stoofvlees niet duur is in de aanschaf (en daarom liefst gekocht bij een goede slager en/of biologisch). Stoofvlees leent zich er namelijk perfect voor om in te vriezen na bereiding zodat je op een druilerige dag binnen no time een heerlijk verwarmend gerecht op tafel hebt staan. Echt troosteten wat mij betreft, waar je lekker de tijd voor neemt om op te peuzelen.

O ja, de kruiden die ik door deze stoof heb gedaan zijn misschien iets minder voor de hand liggend. Lees hier maar even over mijn laurierblaadjesstress.

Stoofvlees met pappardelle

Voor 4-6 personen
– 1 kilo riblappen
– 5 rijpe tomaten
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 3 el olijfolie
– 1 volle tl sambal
– 2 el tomatenpuree
– 5 kruidnagels
– 1 kaneelstokje
– 6 pimentkorrels
– 200 ml rode wijn
– 40 g pijnboompitjes
– 3 takjes verse platte peterselie
– 500 g verse pappardelle
– 40 g Parmezaanse kaas

  1. Snijd de riblappen in stukken van 4 cm en de tomaten in grove stukken. Snipper de ui grof en pers de knoflook uit.
  2. Verhit de olijfolie in een braadpan met dikke bodem en bak de stukken riblap in 5 minuten rondom bruin op hoog vuur. Doe dit eventueel in delen.
  3. Draai het vuur laag, voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 minuten mee. Voeg vervolgens de sambal, tomatenpuree, kruidnagel, kaneel en piment toe en bak een minuutje mee.
  4. Voeg de tomaten en de wijn toe en vul eventueel aan met heet water tot het vlees net onderstaat. Doe de deksel op de pan en stoof het vlees gaar tot het uit elkaar valt en je een mooie dikke saus hebt. Ik houd een uur of 8 aan. Roer ieder uur even om. Plaats eventueel het laatste uur de deksel een beetje schuin op de pan zodat teveel vocht kan verdampen.
  5. Verhit een half uur voor het einde van het stoofvlees een koekenpan op hoog vuur en rooster de pijnboompitjes, zonder olie, tot zo mooi goudbruin zijn. Schud regelmatig de pan zodat ze rondom kleuren. Haal uit de pan en laat afkoelen. Pluk de blaadjes van de peterselietakjes en hak grof. Bewaar de pijnboompitjes en peterselie tot gebruik.
  6. Kook vlak voor serveren 2 liter water in een grote pan met deksel. Kook de pappardelle, afgedekt, 4 minuten (of volgens de verpakking) in de pan met deksel. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
  7. Verwijder eventueel het kaneelstokje uit het stoofvlees. Verdeel de pasta over een grote schaal, schep er het stoofvlees over en bestrooi met de pijnboompitten en peterselie. Laat iedereen aan tafel wat Parmezaanse kaas over zijn bord raspen.