Ongeveer een jaar geleden zei ik tegen blogvriendinnetje Brenda (van Brenda Kookt) en Arjan (uitgeverij Carrera Culinair) dat ze eens een kopje koffie met elkaar moesten drinken want wie weet zouden ze samen een mooi kookboek kunnen maken. Dat is gelukt  ze gedaan want daar ligt ie dan op mijn keukentafel: het enorm kloeke kookboek Snelle klassiekers met een twist.

Wat de boer niet kent dat eet hij niet

Wat ik zo leuk aan Brenda vind is dat zij lekker nuchter is. Ze groeide op in een echt Hollands gezin met een agrarische achtergrond, in West-Friesland. Bij haar thuis stond zeker 4x per week aardappelen op het menu, en dat vond ze heerlijk. En wat ze niet kende dat at ze niet.

snelle klassiekers met een twist

Op zich vond ze koken altijd interessant dus dat zat er wel al in maar pas toen ze rond haar 20ste haar vriend leerde kennen is ze steeds meer verschillende gerechten gaan koken. Door dat vele koken, proeven en experimenteren bedenkt ze nu heel leuke recepten die ze op haar blog publiceert.

Haar kracht ligt in het toegankelijk maken van recepten. Zo vind je zeker geen ellelange ingrediëntenlijstjes, producten waar je stad en land voor moet aflopen om ze te vinden of waar je een vermogen aan uitgeeft. Juist bekende gerechten die iedereen kent maakt zij, maar net op een andere manier. En dat is precies wat je ook in haar boek terugvindt: snelle klassiekers met een twist.

snelle klassiekers met een twist

Snelle klassiekers

Het kookboek is zo ingedeeld dat je het heel goed als een basisboek kan gebruiken voor gerechten voor iedere dag. De hoofdstukken die je in het boek terugvindt zijn soep, snacks, salades, hartige taarten, pasta, ovenschotels, vlees, vis, vega en als laatste toetjes en taarten. Denk aan hutspot tot risotto en van cheesecake tot paella. Ideaal voor zowel een beginnende kok als mensen die niet veel tijd in de keuken willen staan want Brenda heeft heel slimme oplossingen bedacht om gerechten binnen een half uurtje op tafel te hebben staan. Wat dacht je van een snert, maar dan gemaakt met doperwten in plaats van spliterwten. Of een open lasagne die daardoor veel sneller klaar is dan het traditionele recept uit de oven. Ik ging aan de slag met een appeltaart gemaakt met een korst van bladerdeeg, daarover binnenkort meer.
De recepten zijn allemaal heel helder in stappen opgebouwd en allemaal voorzien van mooie foto’s. Ook staat er overal bij hoeveel tijd het kost om het te maken en regelmatig vind je een handig tip wat je kan doen met left-overs of leuke variaties. Een boek wat je zeker in huis wilt hebben voor inspiratie voor de dagelijkse maaltijd.

snelle klassiekers met een twist

Trots

Wat ben ik trots op Brenda dat zij Snelle klassiekers met een twist heeft gemaakt. Ze heeft in het afgelopen jaar haar baan opgezegd om fulltime te bloggen, een prachtige dochter gekregen en ook ook nog een soort van tweede kindje, namelijk dit boek. Het is niet niks om zo’n dikke pil te maken, en ze heeft ook nog eens zelf alle foodfotografie gedaan. Dus ja lieve Brenda, ik ben echt trots op je!

Titel: Snelle klassiekers met een twist
Auteur: Brenda Hoff
Prijs: 25.-
Uitgeverij: Carrera Culinair