De herfst vraagt om pompoensoep, maar wat mij betreft ook om zoete aardappelsoep. Het is net zo heerlijk fluweelzacht, mooi oranje en lichtzoetig van smaak als pompoen en ook wat betreft de bereiding net zo makkelijk. Eigenlijk nog makkelijker want het schillen van een zoete aardappel is een fluitje van een cent voor veel mensen ten opzichte van het schoonmaken van een pompoen.

Toen ik de ingrediënten kocht voor mijn zoete aardappelsoep had ik nog geen idee wat voor toppings ik erop wilde doen. Ik dacht aan linzen met avocado en walnoten, ras el hanout croutons en koriander of blauwschimmelkaas met pecannoten en peterselie. Het werd de laatste combinatie van toppings omdat de zoete aardappelsoep perfect combineert met de Franse Bleu d’Auvergne. Deze kaas is een beetje scherp van smaak en geeft de soep een enorme oppepper. Dat kan hij namelijk perfect gebruiken omdat de soep van zichzelf vrij zacht van smaak en structuur is. Omdat mijn zoontje wat minder van de blauwe kazen is eet hij deze soep graag met een beetje hummus erdoor. Ook heel lekker.
Eigenlijk kan je deze soep net zo pimpen als jij lekker vindt, net zoals bij pompoensoep. Want ja, hij lijkt daar best veel op.

Zoete aardappelsoep

Voor 4 personen
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– ½ rode chilipeper
– 500 g zoete aardappel
– 1 winterpeen
– 1 el olijfolie
– 800 ml groentebouillon

Voor de garnering
– 4 el pecannoten
– 80 g Bleu d’Auvergne (Roquefort is ook lekker)
– 3 takjes platte peterselie

1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd het steeltje van de rode peper, verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Schil de zoete aardappel en winterpeen en snijd in grove stukken van 2 cm.

2. Verhit de olijfolie in een pan met deksel en fruit de ui, knoflook en rode peper 1-2 minuten op laag vuur. Voeg de zoete aardappel en de winterpeen toe en bak 1 minuut mee.

3. Voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en kook, afgedekt, 15– 20 minuten op laag vuur.

4. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de pecannoten, zonder olie, 2 minuten. Haal uit de pan, laat iets afkoelen en hak grof. Pluk de blaadjes van de peterselietakjes en hak grof. Verbrokkel de Bleu d’Auvergne in grove stukken of snijd in repen zoals ik heb gedaan.

5. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een mooie fluweelachtige soep en breng op smaak met peper en zout.

6. Schenk de zoete aardappelsoep in kommen, garneer met de pecannoten, peterselie en Bleu d’Auvergne. Druppel er naar smaak nog wat olijfolie over. Lekker om er een plakje roggebrood bij te eten.