Bloem. Meneertje B zijn beste vriend in de keuken als het om kookfeestjes gaat. Laatst wilde hij meehelpen met zeebaars paneren en echt alles zat onder de bloem. Behalve die vis dus.

‘Mama, zullen we pannenkoeken bakken?’. Daar zeg ik dus nooit nee tegen, zelfs met het risico op een bebloemde keuken. Pannenkoeken zijn wat mij betreft namelijk altijd een goed idee. Ook als we net ons ontbijt achter onze kiezen hebben. Dus ik vraag aan meneertje B: ‘Wat hebben we allemaal nodig?’. Hij trekt de koelkastdeur open, klimt op zijn stoeltje en haalt eieren, boter en melk uit de koelkast en loopt naar de kast om bloem te pakken. Dankzij dat, helaas niet unieke, bloemincident met de vis was er nu niet heel veel meer in huis. Na even graven in mijn oh zo onhandige en bomvolle keukenkastje kwam ik kokosmeel tegen als perfecte aanvuller op het restje bloem.

Voor de stuk of 8 luchtige kokospannenkoekjes stonden alle ingrediënten bij elkaar op het aanrecht inclusief 2 grote kommen en de handmixer. We begonnen met de eieren. Meneertje is tegenwoordig fan van eitjes tikken alleen gaat dat soms nog ietwat rigoureus en dat is niet handig als je 3 eieren moet scheiden. De eidooiers in de andere kom doen bleek gelukkig ook een bevredigend werkje dus daar hielp hij graag mee.

In de andere kom zaten de eiwitten die we stijf klopten met de handmixer. Ha! moet meneer gedacht hebben, daar kan ook mooi wat eigeel bij voor een sublieme substantie. Gelukkig kon ik dit briljante idee nog net dwarsbomen waardoor we opgeklopt eiwit hadden die ik boven mijn hoofd hield. ‘Net yoghurt’, kirde het ventje uit.

Aan de kom met eigeel voegden we 50 g kokosmeel, 75 g bloem en een snuf zout toe. Al mixend goten we er 350 ml melk bij tot we een mooi dikkig beslag hadden. Al spatelend mengden we het eiwit erdoor tot een egaal beslag.
Meneertje B is chef klontjes boter snijden als we pannenkoeken bakken en ook nu was hij weer zeer bedreven met genoeg klontjes snijden voor een marathon pannenkoekenbakken. Lucky me! Eentje in de pan, goed verhitten en van het beslag maakten we een cirkel van zo’n 12 cm doorsnede in de koekenpan. Rustig bakken tot de randjes bruin werden, voorzichtig omdraaien en nog even bakken. Het resterende beslag bakten we op dezelfde manier tot we een stapeltje pannenkoeken hadden.
Meneertje at zijn luchtige kokospannenkoekjes met plakjes banaan en wat agavesiroop. Ik met nog wat stemgember in stukjes erover. ‘Mijn voeten plakken!’ Dat is weer eens wat anders dan bloem overal. Ik ben er nog niet over uit wat ik meer werk vind om op te ruimen, een bloemfestijn of agavesiroopfuifje zoals dit keer.