Gesponsord artikel Wat de boer niet kent dat eet hij niet. Ik ben daarin precies het tegenovergestelde en graag introduceer ik bij deze de nieuwe uitspraak: wat Philippine niet kent dat eet zij. Het liefste wat ik doe is namelijk nieuwe smaken ontdekken en nieuwe combinaties bedenken. Niets leuker namelijk om verrast te worden door producten of recepten die ik nog niet ken. Op reis vind ik dat lekker makkelijk want dan kom ik veel sneller in aanraking met andere smaken dan thuis. Struinen over de markt in Laos, de menukaart niet kunnen lezen in Japan en gewoon maar wat uitkiezen of met een herder lunchen in de bergen in Jordanië om maar wat te noemen. Het zou echt geweldig zijn als ik de hele wereld rond zou kunnen reizen om overal nieuwe dingen te ontdekken om mijn smaakbibliotheek flink te vullen en ik doe ook echt mijn best voor maar ik kan niet alle dagen van het jaar van huis zijn.

Mehmet en muhammara

Gelukkig valt er thuis ook nog genoeg te ontdekken. Nu is er bij mij om de hoek niet al te lang geleden een Turks winkeltje geopend en daar kan ik heerlijk struinen, en ideaal, het is maar 2 minuten lopen van mijn huis. Nu was ik met eigenaar Mehmet aan het kletsen en vertelde hij mij over muhammara. Ik kende het nog niet dus ik spitste meteen mijn oren. Hij vertelde dat het een mezze is, zeg maar een soort dip uit het Midden-Oosten, die oorspronkelijk uit de Syrische stad Aleppo komt en die je in heel veel Arabische landen kunt eten. De belangrijkste ingrediënten voor muhammara zijn geroosterde rode paprika en walnoten. Verder gaan er smaakmakers als knoflook, komijn, citroen en rode peper door. En als tegenhanger van het pittige en zure is een beetje zoete granaatappelmelasse heerlijk, maar wat honing doet ook wonderen.
Ik was reuze nieuwsgierig en kocht meteen een bakje muhammara van Mehmet. Ik rende naar huis (lekker dichtbij) en proefde meteen het rode goedje. Echt heerlijk! Fris, nootachtig en licht pittig. Ideaal om iets in te dippen!

Zelf muhammara maken

Natuurlijk is het leuk om zo’n dip te kopen bij mijn bijna buurman maar ik wilde het ook zelf kunnen maken voor een Arabische borrel die ik had bedacht en dus ben ik aan de slag gegaan. Voor het beste resultaat moest ik eigenlijk zelf rode pepers roosteren maar daar had ik geen tijd voor dus gebruikte ik pepers uit een pot. Prima alternatief en doordat ze met wat azijn worden ingelegd hoefde ik er ook geen citroensap aan toe te voegen. Het bleek super easy om te maken en mijn idee om er iets mee te doen kwam ook helemaal goed: ik serveerde bij de borrel Bugles chips en die kon je ideaal met de muhammara vullen.
Verder serveerde ik bij de borrel gesuikerde kastanjes, heerlijke olijven, verse dadels gevuld met feta en dukkah (gemaakt door mijn neef).

Bugles vultip muhammara

Zelfgemaakte muhammara als Bugles vultip

– 1 pot gegrilde rode paprika’s (ongeveer 3 paprika’s)
– ½ rode chilipeper
– 1 teentje knoflook
– 50 g walnoten
– 25 g broodkruim
– 1 el granaatappelmelasse
– 1 tl gemalen komijn
– 2 el extra vierge olijfolie
– 1 zak Bugles Naturel chips

  1. Hak de walnoten met een groot keukenmes grof en snijd de knoflook fijn. Doe de walnoten samen met de paprika, chilipeper, knoflook, komijn, broodkruim, citroensap en de helft van de olijfolie in een keukenmachine en druk steeds op de pulseerknop tot je een mooie structuur hebt en het niet te fijngemalen is.
  2. Schep het mengsel over in een kom en breng op smaak met peper en zout. Druppel er de resterende olijfolie over, garneer met een paar stukjes walnoot en serveer met de Bugles hoorntjes.

Bugles vultip muhammara

Ik maakte ook een keertje een heerlijke avocado wasabi vultip voor bij een Japanse borrel. Nog meer inspiratie om te vullen kun je vinden op de pagina met vultips op Bugles.nl Zeker weten dat er iets tussen staat voor een borrel met een ander leuk thema. Of misschien heb je zelf een heel lekkere vultip, deel die dan met de hashtag #buglesvultip

Dit is een gesponsord artikel, maar wat ik schrijf is mijn mening